C.F. Møller bag ny færgeterminal i Stockholm

C.F. Møller står bag Värtaterminalen på Stockholms havn, som nu har åbnet sin afgangshal. Det er første skridt mod, at hele anlægget tages i brug senere i 2016,

Tirsdag åbnede afgangshallen i Stockholms nye C.F. Møller-tegnede færgeterminal, Värtaterminalen. Klokken 07.10 afgik det første fartøj, Baltic Princess.

En af de største færgeterminaler i Nordeuropa er taget i brug. C.F. Møller står bag Värtaterminalen på Stockholms havn, som nu har åbnet sin afgangshal. Det er første skridt mod, at hele anlægget tages i brug senere i 2016, hvor den endelige besigtigelse finder sted, tagterrassen åbner samt kontorlokaler og den nye restaurant, Bistro Bar, åbner.

Mere end to millioner passagerer kommer årligt til at passere igennem Stockholms nye færgeterminal, og det sætter krav til et terminalbyggeri, forklarer partner i C.F. Møller, Mårten Leringe.

 

- Vi har lagt stor vægt på simpel navigering, så besøgende intuitivt kan forstå, hvor de skal hen. Det er helt afgørende for at skabe et succesfuldt terminalbyggeri, siger han.

- For at kunne håndtere et stort personflow har vi udformet afgangshallen ud fra, hvordan passagerflows til og fra fartøjerne ser ud. Igennem datasimuleringer har vi optimeret flowet og dermed også minimeret risikoen for kødannelser, siger Mårten Leringe.

Udsigt og kunst præger oplevelsen

Värtaterminalen skal give den besøgende en interessant oplevelse, og derfor byder afgangshallen på kunstneriske udsmykninger udført af de svenske kunstnere Matthias van Arkel og Pia Törnell.

Som ankommende passager bevæger man sig langs med terminalens øst- og nordfacade, hvor Pia Törnells kunstværk er placeret langs med hele den nordlige facade. Værket består af keramiske figurer med inspiration fra havet, som er placeret foran en pixelleret baggrund. Matthias van Arkels kunstværk er placeret i front af afgangshallen, hvor en væg er dækket af et forskelligfarvet mønster af silikonegummi.

Afgangshallen i Värtaterminalen har panoramaudsigt ud over hele havnen med overblik over de indkommende fartøjer. Her bidrager et generøst indtag af dagslys og et lys materialevalg til, at afgangshallen får et lyst og let udtryk. Det står i stærk kontrast til de farvede oplevelser, som fartøjerne byder på.

Värtaterminalen erstatter den hidtidige Siljaterminalen.