Ny, kunstig skøjteis undervejs

Nis-Sport ApS har udviklet en ny kunstig is til skøjtebaner – baseret på voks, så den til forveksling ligner rigtig is
Tekst: 

Den kunstige is af plast er på vej ud. Mener Nis-Sport ApS i Brønderslev, der arbejder på at erstatte isen af plast med kunstig is, baseret på voks, der kan ligge ude hele året og som til forveksling ligner rigtig is.

- Vi har siden 2005 beskæftiget os med syntetisk is. Der er ligesom med kunstgræs sket en fantastisk udvikling i de sidste år, og i dag er vi fremme ved 4. generation kunstgræs. Den samme udvikling er der også inden for kunstig is, hvor gulve med is i plast efter vores vurdering er på vej ud – bl.a. fordi det er upraktisk, at man skal slibe skøjterne efter blot 20-30 minutters brug, fortæller Uffe Jensen, direktør i Nis-Sport ApS.

Optimal skøjteevne

- Vi startede sidste år med at udvikle vores egen is baseret på et dansk patent på voks. Udvikling tager tid, og vi har undersøgt mange forskellige måder at lave produktet på. Vi har nu fundet ud af, hvordan vi skal producere isen her i Brønderslev. Lige nu er vi i gang med vores første større test af et gulv på ca. 100 kvm. Dansk Ishockey Union, Det svenske Bandyforbund og en svensk ishockeylandsholdspiller er interesserede i at teste isen. Vores voksis er den eneste, der kan ligge ude hele året, og isvoksen bliver ligesom rigtig is skrabet af ved opbremsninger osv., så det til forveksling ligner rigtig is. Vi er nu ved at have udviklet et produkt uden brug af vand og energi og CO2-neutralt med en optimal skøjteevne, siger Uffe Jensen.

Den nye is af voks kan udføres såvel som et fast gulv eller som et flytbart gulv – og under ‘isen’ kan Nis-Sport ApS lave reklamer eller sponsorlogoer – en måde at få finansieret den kunstige skøjtebane på.