Aarhus Internationale Sejlsportscenter er halvvejs

Aarhus Internationale Sejlsportscenter forventes at stå færdigt i marts 2018

Udviklingen på Aarhus Ø går stærkt. Byggeriet af Aarhus Internationale Sejlsportscenter er halvvejs, og montagen af betonelementer er godt i gang. Og der er noget at se frem til.

Når sejlsportscentret står færdig, kommer det til at danne rammen om en af de helt store idrætsbegivenheder i 2018, VM for alle olympiske sejlsportsdiscipliner, som et partnerskab bestående af Aarhus Kommune, Sport Event Denmark, Dansk Sejlunion og Sailing Aarhus står bag. Her forventes det, at mere end 4.500 sejlere, trænere, supportere og internationale pressefolk i 14 dage vil besøge eventen, foruden 400.000 besøgende.

- Det er på mange måder et spændende projekt, som vi er stolte af at være med til at opføre. Der er mange sejlsportsinteresserede, som kommer til at få deres daglige gang her, og byggeriet vil danne rammen om noget, som de holder rigtig meget af, siger projektleder Morten Rasmussen fra NCC, som står for råhusentreprisen.

Nødvendigt med teknisk snilde
Projektet følger tidsplanen, men har ikke været uden udfordringer. Derfor har det været nødvendigt med en del teknisk snilde.
 
-Der ligger mange gamle byggematerialer her i 7-8 meters dybde. For at undgå knækkede funderingspæle, har det været nødvendigt først at lave en søgeramning ved hjælp af en stålpæl, inden funderingspælene kunne rammes,  siger han. Det har været væsentligt, fordi der i alt skulle etableres 120 funderingspæle i beton under byggeriet.

- Hvis det ikke gjorde det, kunne vi i værste fald risikere at funderingspælene knækkede, og det er en dyr og besværlig affære, der meget vel kan gå ud over tidsplanen. Med det lykkedes, og projektet kører nu som det skal,” siger Morten Rasmussen.

Bygningen, der er tegnet af arkitektfirmaet Entasis, har et særligt og markant udtryk, idet facaden består af store dele synlig lysgrå beton i kombination med store indvendigt placerede glaspartier. Normalt placeres vinduespartier udvendigt eller imellem de bærende konstruktionsdele. Samtidig er der mange ”skæve” vinkler, spring, detaljer og skrå søjler i bygningens facade, som udfordrer både elementfabrikker og elementmontører. Statikken i huset gør, at det nærmest først er helt stabilt, når alle elementer er monteret og sammenstøbt.  

Sejlsportscenteret kommer til at bestå af bådhaller, værksteder og omklædningsfaciliteter, og der vil være kontor, undervisningslokaler og en stor udendørs terrasse, hvor besøgende kan følge med i, hvad der sker ude på vandet.

Det nye sejlsportscenter vil stå færdigt i slutningen af marts 2018 i god tid inden VM i august 2018.

Fakta om Aarhus Internationale Sejlsportscenter

  •  Sejlsportscenteret bliver realiseret med væsentlige bidrag fra Nordea-fonden, A.P. Møller Fonden og Aarhus Kommune.
  •  Bygherre: Fonden Aarhus Internationale Sejlsportscenter
  •  Arkitekt: Entasis
  •  Verdensmesterskaberne samler 1.500 sejlere fra hele verden, der skal dyste om VM-medaljer og OL- kvalifikation inden for samtlige 10 olympiske sejlsportsklasser.
  •  Eventen planlægges og gennemføres af Aarhus Kommune, Sport Event Denmark, Dansk Sejlunion og Sailing Aarhus.