Cityringen

:
september 2019
Cityringen – tegl

Cityringens stationer er indrettet i dialog med deres omgivelser. Hvor københavnske brokvarterer brillerer med murværk ses systemophængte, danskproducerede skærmtegl (Petersen Tegl A/S). Foto: Ditte Valente.

Cityringen – trapperum

Perroner og trapperum løser flere opgaver i infrastrukturen, herunder at sende budskaber til de rejsende. Det kommer til at ske på AV-systemer fra Audio-Visuelt Centrum A/S, AVC. Foto: Reginaldo Sales.

Cityringen – perron

Oplevelsen i perronens katedralske rum forstærkes ved hjælp af belysningen, der leveres af en kombination af Fagerhults tekniske armaturer og den integrerede belysning i Kones rulletrapper. Foto: Ditte Valente.

Cityringen – brobelægning

De nye byrum omkring metrostationerne er individuelle hovedentrepriser med Zacho-Lind A/S som udførende. Her et indtryk fra den nye brobelægning ved Landsarkivet på Nuuks Plads. Foto: Zach-Lind A/S.

Cityringen – Nuuks Plads

Belægningerne på de nye pladser ved stationerne veksler mellem natursten og som her strukturbeton ved en basketball-bane på Nuuks Plads. Udførelse og foto: Zacho-Lind A/S.

Cityringen – lofter

Lofterne i perronrummene er et designkapitel for sig selv, både i farvesætning, materialevalg og den belysning, som er en kombination af dagslys og armaturer fra Fagerhult A/S. Foto: Ditte Valente.

Cityringen – ovenlys

Metrostationernes design opprioriterer lyd og lys fra særligt designede ovenlys, virkeliggjort med facetterede Alucobond-konstruktioner. Design: Arup, Cowi, Systra. Foto: Ditte Valente.

previous next

Undergrundsteatret

Med Cityringen efterlever Metroselskabet, at storbyens mennesker med tiden er blevet erfarne passagerer. Så meget, at de nu er klar til krydderier på togturen

Byggefakta

Cityringen

København
Danmark

Bygherre:
Metroselskabet I/S
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S, Ove Arup og Partners Danmark A/S, Systra JV
Arkitekt:
Cowi A/S, Ove Arup og Partners Danmark A/S, Systra JV, Copenhagen Metro Team – CMT
Totalentreprenør:
Copenhagen Metro Team – CMT
Hovedentreprenør:
Zacho-Lind A/S
Ingeniør:
Cowi A/S, Ove Arup og Partners Danmark A/S, Systra JV, Copenhagen Metro Team – CMT
Andre aktører:
Audio-Visuelt Centrum A/S, Kone A/S
Byggesum: 
22.300 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2011 - oktober 2019

I slutningen af september 2019 åbner Københavns Metro sin Cityring med det mundrette navn M3. Cityringen er kroningen af mere end to årtiers gravearbejde i den danske hovedstads undergrund – 30-40 meter nede. Her har boremaskiner åbnet tunneller med en diameter på 5-6 meter med plads til, at 34 førerløse togsæt kan køre i pendulfart og aflaste gadernes nærtrafik i metropolen.

17 nye stationer med størrelse som en håndboldbane er i drift på Cityringen, hver af dem tilpasset omgivelser, funktion og infrastrukturens krydsfelter. Det er netop en forskel fra metroens første to etaper, som man vil notere sig: Cityringen tildeler sine stationer individualitet og særkende. Væk er fortidens dogme om, at alle skal være ens.

– Det er et særligt nordisk dna, at vi arbejder med detaljen og skalaen, så arkitekturen menneskeliggøres, forklarer en af de centrale designere hos rådgivervirksomheden Arup, arkitekt MAA MDB Anders Nøhr. I begyndelsen – mens Hovedstadens nybagte metrobrugere endnu trådte deres barnesko – var det vigtigt, at ens stationer skabte genkendelighed og tryghed. Kendte man en, kendte man alle. Nu har København haft undergrundsbane siden 2002; passagerne er ikke længere årsunger og er klar til at modtage flere budskaber end bare at vælge den rigtige rute. Det er tid til at åbne for det helt særlige, som nordisk design er bedst til: At give omgivelserne stemme i et sprog med få ord, stærke linjer og et målrettet formsprog.

– Det handler om differentiering og om at give hver station sin egen identitet, forklarer Anders Nøhr. Mens den basale soliditet er uforandret med granit, glas og skiltning, indtræder den store forandring på de store, sammenhængende vægpartier med beklædninger, som refererer til stationens funktion, til byens kulturhistorie eller til omgivelsernes materialitet – som f.eks. tegl, siger Anders Nøhr.

– Ved side af skala, designsprog og detaljeorientering er det en anden kvalitet ved det danske mindset: At materialer og løsninger indgår i kontekst, uddyber Anders Nøhr.

Omhuen med detalje og kontekst udmærker netop også valg, der understøtter fortællingen om metrorejsens iscenesættelse med lys, lyd og bevægelse og en ”foyer” i form af e stribe nye byrum omkring Cityringens stationer.

Det er et stærkt hold, der står med ansvaret: belysning fra den snart 75 år gamle svenske lysekspert Fagerhult, bevægelse og infrastruktur fra specialisten i ”people-flow” Kone (elevatorer og rulletrapper med integrereret belysning) samt lyd og visuelle effekter på 140 monitorer fra en tredje kapacitet på sit felt, Audio-Visuelt Centrum. Endelig er Zacho-Lind A/S ansvarlig for et udvalg af de centrale, nye byrum, der dannes omkring Cityringens metrostationer.

Belysning

Fagerhult A/S hæfter sig ved de meget specifikke krav, som belysningen lever op til.

– Vi har været med i processen siden 2008 og deltaget i forarbejdet med at specificere armaturer, som lever op til de helt særlige omstændigheder på stationerne, forklarer Fagerhults direktør, Niki Christensen. Kravene har ikke alene handlet om armaturernes robuste modstandsevne og støvtæthed, men også om de glas, som transmitterer energien fra de LED-baserede lyskilder.

– I alt har Fagerhult leveret op mod 5000 armaturer i mange forskellige varianter i samarbejde med metroens udførende som f.eks. Lindpro, Bodoni og CMT. Det er sket fra Fagerhults produktion i Storbritannien, Designplan Lighting.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 4

Domicil

Bravida

Funktioner former arkitekturen totalt

Transportcenter

Cityringen

Undergrundsteatret

Bolig

Damhus Parken

Fra tivoligrund til superliga-boliger

Bolig

Gartnerbyen etape 1

Gartnernes by

Bolig

Himmelbyen

Med gården i 6. sals højde

Bolig

Krygerhus

Spændende facade med vældigt udsyn

Bolig

Ressourcerækkerne

Innovativt genbrug af gamle teglfacader i Ørestad Syd

Bolig

Skiferrækkerne

Rækkehygge

Bolig

Østerlunden – Byggefelt 5

Karrébebyggelse med grønne gårdrum