Damhus Parken

:
september 2019
Damhus Parken - facader

Damhus Parken er et miks af eksklusive rækkehuse, kaldet Townhouses og ejerligheder, tegnet af Gröning Arkitekter.

Damhus Parken - facade

Bebyggelsen er opført med Petersen Tegl. Contiga Tinglev har leveret betonelementerne bag facaden.

Damhus Parken - stue

Damhus Parken hører til i kategorien luksusboliger. Boligerne ligger på den gamle Tivoli-grund.

previous next

Fra tivoligrund til superliga-boliger

Nedslidte forlystelsesbygninger på den forhenværende Damhus Tivoli-grund i Rødovre er blevet erstattet af 45 nyopførte ejerboliger kaldet Damhus Parken. Det er blevet et etagebyggeri med bevægelse

Byggefakta

Damhus Parken
Auroravej 4-10
2610 Rødovre
Danmark

Bygherre:
Proximus A/S
Arkitekt:
Gröning Arkitekter
Totalentreprenør:
Gråkjær Erhverv A/S
Ingeniør:
Hamiconsult A/S
Areal:
5750 kvm.
Byggesum: 
70 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2017 - maj 2019

En gang blev der kørt rundt i radiobiler og karruseller i Damhus Tivoli. Men i 2013 lukkede tivoliet, og i 2016 begyndte nedrivningen af de efterladte bygninger på den forfaldne grund. I dag er området omdannet til et boligkvarter med 35 ejerlejligheder og ti toplans rækkehuse under navnet Damhus Parken.

Det er Proximus A/S, der udvikler og køber ejendomme, som har opført boligerne på området. Byggearbejderne er udført af Gråkjær A/S som totalentreprise. Gröning Arkitekter ApS har varetaget arkitektrådgivningen og Hamiconsult A/S har varetaget ingeniørrådgivningen.

Boligerne er fordelt i 16 bygningssøjler i forskellige højder og størrelser. De 16 søjler er samlet i tre ”kroppe” og et tårn for enden. Bygningskroppene er fordelt med et forskelligt antal søjler, der smelter sammen, og antallet af søjler er stigende mod tårnet.

Således er der fire søjler i den første bygningskrop, fem i den næste og seks i den næste igen, førend hele bebyggelsen slutter af med en enkelt søjle ud mod Roskildevej. Der er forskudte facader mod Auroravej, så de lave søjler i hver ”krop” er fremskudt i forhold til de høje søjler. Det giver en variation i byggeriet, som gør de enkelte søjler til noget særligt med egen identitet. Også ”bagsiden” mod Damhussøen varierer i sit udtryk med både bløde og skarpe kanter i byggeriet og med tilbagetrukne og fremskudte facader.

Damhus Parken er opført i teglsten – Petersen Tegl i to nuancer, lyse og mørke. Under facaden er der naturligvis brugt betonelementer, der er leveret af Contiga Tinglev. Der er brugt 5.042 kvm huldæk, 7.500 kvm vægge fordelt på 95 pct. betonvægge og fem pct. letbeton. Dertil er der leveret 35 stk. runde betonsøjler til brug ved altanerne og 20 stk. udvekslingsbjælker i stål. Der er hældning og tagpap på etageboligerne og tagterrasser på rækkehusene.

Alle boliger har fået træ-og aluvinduer med tolags energiglas med udvendige rammer som eloxeret aluminium.

Varierende etager

Damhus Parken består som sagt af ti Townhouses, som er rækkehuse i to etager, og 35 ejerlejligheder fordelt i bygninger med tre-, fire- og seks-etager. Det er en nedskalering af højden i forhold til det oprindelige projekt, hvor der er taget højde for borgerprotester netop vedrørende højden.

Hele bebyggelsen har en flydende overgang fra det lave villakvarter på Auroravej til det åbne område ved Damhussøen. Med varierende etager, nærmest som i en bølge, læner bebyggelsen sig op af den øvrige differentiering på Auroravej. Samtidig indikerer den sidste bygning mod Roskildevej og Damhussøen en indgang til Damhus Parken med sine seks etager, som er bebyggelsens højeste, men også indgangen til Rødovre fra København.

Afstanden mellem de fire bygningskroppe passer samtidig med afstanden mellem villaerne ved Auroravej. På den måde binder eksisterende såvel som den nytilkomne arkitektur kvarteret sammen.

– Damhus Parken har fået en kosmetisk anatomi med stigende etager, der tager hensyn til både det tilstødende villakvarter og Damhussøens enorme byrum. Det er en unik beliggenhed og et byggeri, der vidner om Rødovres transformation, hvor der er fokus på kvalitetsbyggerier, siger Claus Gröning, arkitekt MAA, Gröning Arkitekter.

Det er ikke første gang, Gröning Arkitekter sætter sit aftryk i Rødovre. Arkitektfirmaet står også bag masterplanen for Irmabyen med 1.000 boliger.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2019 nr. 4

Domicil

Bravida

Funktioner former arkitekturen totalt

Transportcenter

Cityringen

Undergrundsteatret

Bolig

Damhus Parken

Fra tivoligrund til superliga-boliger

Bolig

Gartnerbyen etape 1

Gartnernes by

Bolig

Himmelbyen

Med gården i 6. sals højde

Bolig

Krygerhus

Spændende facade med vældigt udsyn

Bolig

Ressourcerækkerne

Innovativt genbrug af gamle teglfacader i Ørestad Syd

Bolig

Skiferrækkerne

Rækkehygge

Bolig

Østerlunden – Byggefelt 5

Karrébebyggelse med grønne gårdrum