Bistrupvang

:
september 2012

Plejecentret Bistrupvang er med pudset facadeisolering og espalier, der går igen på boligernes altaner.

En træningshave er tilknyttet træningsrummet i fællesrummet.

Tidens Låse har leveret et adgangskontrol system, der går igen i boenhederne. Her en lille firkant på facaden.

Nogle boliger er markeret med træ andre med farver.

Der er 50 plejeboliger – alle med skabe på hjul, som kan placeres efter ønske – og alle med møblerbare altaner.

previous next

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Plejecentret Bistrupvang i Birkerød er et forholdsvist enkelt byggeri. Men det har fået tilføjet flere elementer, der gør byggeriet til en visuel oplevelse

Byggefakta

Bistrupvang
Bistrup Byvej 6
3460 Birkerød
Danmark

Bygherre:
Rudersdal Kommune
Bygherrerådgiver:
Arkitektfirmaet A/S Hune, Elkjær Arkitekter M.A.A.
Arkitekt:
White Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
B. Nygaard Sørensen A/S
Ingeniør:
Lemming & Eriksson a/s
Areal:
4400 kvm.
Byggesum: 
116 mio. kr.
Byggeperiode:
december 2010 - august 2012

For at komme til det nye plejeboligcenter Bistrupvang i Birkerød, passerer man først Klostret Nordvanggaard, hvor seks missionssøstre af det dyrebare blod fra fire forskellige lande bor. Søstrene købte ejendommen af Birkerød Kommune tilbage i 1959, og den bliver også brugt til plejeboliger.

Bag ved klostret har i mange år ligget en mark med skøn udsigt til Nordvanggaardsparken med sø. Men for et par år siden sagde søstrene ja til, at Rudersdal Kommune kunne opføre et større plejeboligcenter.

Det nye byggeri omfatter 50 almene plejeboliger med tilhørende fællesarealer samt servicefaciliteter. Byggeriet syner som en naturlig forlængelse af klostret.

- Vi har kigget på sammenhængen med klostret, som jo er en hvidpudset bygning, men også i forhold til at klostret har mange forskellige haver. Den ide har vi videreført, så der også er en rummelig sammenhæng. Vi har skabt nye uderum af forskellige karakterer og samtidig benyttet os af materialer, der knytter sig til klostret. Vi ville gerne, at det skulle harmonere og ikke skabe konflikt. Stilmæssigt giver det også et holdbart udtryk, forklarer arkitekt Thomas Jørgensen fra White Arkitekter, der har tegnet byggeriet.

Udvendig aptering

Plejeboligcentret er opført med et fælleshus i én etage og boenheder i to etager – på hver sin side af fælleshuset. Byggeriet er opført i beton beklædt med hvidpudset facadeisolering og flade tage beklædt med tagpap. På fælleshuset er der lagt et sedum tag – et såkaldt grønt tag, der er med til at absorbere regnvand. Et tag der kræver begrænset vedligeholdelse, da planterne tåler udtørring.

- Det er egentlig et simpelt hus, men vi har tilføjet nogle forskydninger i byggeriet og samtidig tilføjet en udvendig aptering for at give det et anderledes ‘sprødt’ udtryk, fortæller Thomas Jørgensen.

Den udvendige aptering består ikke mindst af de møblerbare altaner, der enten vender mod øst eller vest, så der kommer lys og varme ind i alle boliger. Derudover er der sat espalier i lakeret stål op på den ene side af alle alterne. Espaliererne fortsætter i et knæk henover altanerne og er tilføjet et glastag, så altanerne delvist er overdækket. Der kommer til at vokse blomstrende klatreplanter opad espaliererne, så det grønne fra parken følger med i byggeriet. Det er et element, der går igen på facaden af fælleshuset, hvor der også er store espalierer.

Selve altanerne er med gulve i hårdt træ og med glasværn, trægelænder og lakeret stål i en grå-umbra tone.

- Det giver et lidt mere venligt og finere udtryk at bruge lakeret stål i stedet for galvaniseret stål, som jo også er meget brugt. Men vi syntes, det ville blive for ferskt i forhold til de hvide bygninger, siger Thomas Jørgensen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst