Bistrupvang
Bistrup Byvej 6
3460
Birkerød
Danmark
For at komme til det nye plejeboligcenter Bistrupvang i Birkerød, passerer man først Klostret Nordvanggaard, hvor seks missionssøstre af det dyrebare blod fra fire forskellige lande bor. Søstrene købte ejendommen af Birkerød Kommune tilbage i 1959, og den bliver også brugt til plejeboliger.
Bag ved klostret har i mange år ligget en mark med skøn udsigt til Nordvanggaardsparken med sø. Men for et par år siden sagde søstrene ja til, at Rudersdal Kommune kunne opføre et større plejeboligcenter.
Det nye byggeri omfatter 50 almene plejeboliger med tilhørende fællesarealer samt servicefaciliteter. Byggeriet syner som en naturlig forlængelse af klostret.
- Vi har kigget på sammenhængen med klostret, som jo er en hvidpudset bygning, men også i forhold til at klostret har mange forskellige haver. Den ide har vi videreført, så der også er en rummelig sammenhæng. Vi har skabt nye uderum af forskellige karakterer og samtidig benyttet os af materialer, der knytter sig til klostret. Vi ville gerne, at det skulle harmonere og ikke skabe konflikt. Stilmæssigt giver det også et holdbart udtryk, forklarer arkitekt Thomas Jørgensen fra White Arkitekter, der har tegnet byggeriet.
Plejeboligcentret er opført med et fælleshus i én etage og boenheder i to etager – på hver sin side af fælleshuset. Byggeriet er opført i beton beklædt med hvidpudset facadeisolering og flade tage beklædt med tagpap. På fælleshuset er der lagt et sedum tag – et såkaldt grønt tag, der er med til at absorbere regnvand. Et tag der kræver begrænset vedligeholdelse, da planterne tåler udtørring.
- Det er egentlig et simpelt hus, men vi har tilføjet nogle forskydninger i byggeriet og samtidig tilføjet en udvendig aptering for at give det et anderledes ‘sprødt’ udtryk, fortæller Thomas Jørgensen.
Den udvendige aptering består ikke mindst af de møblerbare altaner, der enten vender mod øst eller vest, så der kommer lys og varme ind i alle boliger. Derudover er der sat espalier i lakeret stål op på den ene side af alle alterne. Espaliererne fortsætter i et knæk henover altanerne og er tilføjet et glastag, så altanerne delvist er overdækket. Der kommer til at vokse blomstrende klatreplanter opad espaliererne, så det grønne fra parken følger med i byggeriet. Det er et element, der går igen på facaden af fælleshuset, hvor der også er store espalierer.
Selve altanerne er med gulve i hårdt træ og med glasværn, trægelænder og lakeret stål i en grå-umbra tone.
- Det giver et lidt mere venligt og finere udtryk at bruge lakeret stål i stedet for galvaniseret stål, som jo også er meget brugt. Men vi syntes, det ville blive for ferskt i forhold til de hvide bygninger, siger Thomas Jørgensen.