Krifa Aarhus

:
september 2012

Krifa har vundet meget blikfang ved placeringen på bakketoppen. En beliggenhed som arkitekterne har taget udgangspunkt i for det spændende byggeri.

De bølgende, hvide facadebånd giver et spændende og varieret udtryk, og de fungerer både som udhæng, solafskærmning og balkon.

Indgangen til Krifa er flot trukket ind under den organisk formede bygning og giver dermed læ for vind og vejr. Terrænet stiger ind mod selve indgangen og er en meget flot arkitektonisk detalje.

Indgangsetagen byder på mange indtryk fra den grønne væg, kunst og vand … Samtidigt bliver man flot ledt videre i bygning og får hurtigt indtryk af et åbent og transparent hus. Gråkjær A/S har været totalentreprenører på det spændende og vellykkede hovedkvarter.

I kursusafsnittet er en kerne beklædt med bambustræ. En fin måde at samle lukkede funktioner og her også tekøkkenet.

Den grønne væg er en usædvanlig og smuk dekoration og understregning af atriets rumhøjde, ligesom kunstinstallationen der også forandres af dagslyset.

previous next

Blikfang til svungne facadebånd

På toppen af Lisbjerg i udkanten af Aarhus har Krifa opført et nyt hovedkontor i organiske former med horisontale bånd, der knytter bygningen til landskabet

Byggefakta

Krifa Aarhus
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N
Danmark

Bygherre:
Kristelig Fagbevægelse
Bygherrerådgiver:
Cowi A/S
Arkitekt:
GPP Arkitekter A/S, Kontur Arkitekter ApS
Totalentreprenør:
Gråkjær Erhverv A/S
Ingeniør:
Midtconsult A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S, Peikko Danmark ApS
Areal:
12500 kvm.
Byggesum: 
147 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2011 - august 2012

Om man er på vej ind til Aarhus eller på vej nordpå ud af byen, så springer Krifas nye hovedkontor i øjnene. Med en enestående placering på en markant bakketop peger bygningen i høj grad på sig selv.

Fra Krifa kan man se hele horisonten rundt, og selvom Lisbjerg Erhvervspark endnu ikke er fuldt udbygget, vil Krifa fortsat have en unik udsigt særligt ind over byen og mod de vestlige marker. Bakkelandskabets linjer og horisonten er netop udgangspunktet for den arkitektoniske hovedidé til hovedsædet. Et organisk formet hus uden bagsider, hvor hvide baldakiner næsten er en fortsættelse af landskabets koter. Husets form med tre ‘indbyggede’ huse og fem atrier giver også en stor facade og dermed meget dagslys og udsigt.

Strategisk placering

Krifa har flyttet sit hovedkontor med Kristelig Fagforening og Kristelig A-kasse fra Randers til Aarhus og samtidig flyttet sit Aarhus-kontor ind i den 12.500 kvm store bygning. Efter flere udvidelser og flere adresser var det tid til at samle kontorerne og samtidig skabe et mere synligt udtryk ved Aarhus. Beliggenheden ved Aarhus N er på mange måder oplagt, men især for medarbejderne bosiddende i Randers er det nemt at komme til ad motorvejen.

En kommende letbane fra Aarhus centrum er også på vej. Det store, nye hovedkontor ligger på en stor grund, hvor der er god plads til de 350 medarbejdere og kunders biler. Allerede her giver musik fra skjulte højtalere et specielt indtryk af stedet. Flotte granitfliser pryder indgangen og den store terrasse, der er udgang til fra underetagen. Beplantningen og anlægget med springvand giver indtryk af en park og er på den måde atypisk for den slags bygninger.

Dialogbaseret konkurrence

Konkurrencen forud for byggeriet blev afgjort i 2010, og selve byggeriet har derefter været halvandet år undervejs. Det har været en anderledes proces, men så god, at alle parter har oplevet det som positivt og berigende. Vinder af konkurrencen var Gråkjær A/S med GPP Arkitekter A/S, ingeniørfirmaet Midtconsult A/S og landskabsarkitekterne Thing & Wainø ApS. Konkurrencen har været dialogbaseret, hvor tre teams har holdt møder med bygherren undervejs i skitseringen, inden afleveringen af konkurrenceforslaget.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst