Magion

:
oktober 2012

Idræt og kultur mødes i Grindsteds nye samlingspunkt, Magion, som forbinder eksisterende byggerier flot med nye facader.

Det store åbne bibliotek er inddelt i funktionelle kuber, som skaber mange, intime rum midt i det store.

Bibliotekets store glasfacader sikrer et fantastisk lysspil i det store katedral-lignende rum.

Den store multisal har mange anvendelsesmuligheder. Flytbare tribuner gør, at rummet kan indrettes alt efter arrangementets art, hvad enten det er koncerter, konferencer eller en håndboldkamp, der står på programmet.

NorthStar Aps har leveret lyd- og billedløsninger til Magion, som denne komplette interaktive løsning med projektor, lærred og højttalersystem.

previous next

Magien slippes løs i Grindsted

Grindsted har fået et nyt kultur- og idrætscenter, som skal samle byens borgere og fungere som fælles samlings­punkt for byens uddannelses­institutioner

Byggefakta

Magion
Tinghusgade 15
7200 Grindsted
Danmark

Bygherre:
Billund Kommune , Fonden Magion
Arkitekt:
Kjaer & Richter A/S
Totalentreprenør:
K.G. Hansen & Sønner a/s
Ingeniør:
Rambøll Danmark A/S
Andre aktører:
Deko Loft + Væg P/S
Areal:
9500 kvm.
Byggesum: 
100 mio. kr.
Byggeperiode:
juni 2010 - maj 2012

En ældre gangbesværet herre med stok, en flok højrøstede folkeskoleelever og en voksen kvinde med en stak biblioteksbøger under armen. Alle generationer er repræsenteret i Magion, som er Grindsteds nye samlingspunkt. Og det var præcis dét, der var meningen.

- Magion har tilknyttet mange forskellige funktioner, så vores håb er, at vi kan få en masse liv her. Vi er bestemt ikke gået efter at skabe et sted, hvor der kun sker noget mellem klokken 16 og 20, siger Jørn Sørensen, som er ansat hos Billund Kommune og rådgiver på projektet.

Jørn Sørensen fortæller, at centeret gerne skulle tiltrække folk i alle aldre, ligesom det gerne skulle blive samlingspunkt for byens uddannelsesinstitutioner, der ligger tæt omkring centeret. For eksempel har man både Grindsted Gymnasium, HF og Erhvervsgymnasiet Grindsted på samme vej.

Og med den brede variation af tilbud, skulle der være skabt basis for dette. Under samme tag har man nemlig samlet idrætshal, multiarena, svømmehal, den kommunale genoptræning, et bibliotek med tilhørende borgerservice, et café-område og et stort fællesområde, som kan bruges bredt. Her kan man drikke en kop kaffe med en veninde, hænge ud med sine kammerater i de farvede loungemøbler eller nyde en forestilling på den lille scene.

Fra tre til én

Magion er opført omkring flere af kommunens eksisterende byggerier og fungerer nu som bindeled mellem disse. Mod øst er Ma-gions store torv forbundet med den gamle svømmehal, som er udvidet med cirka 330 kvm, der rummer et nyt varmtvandsbassin og legebassin. Mod vest støder fællesområdet op til gymnasiets gymnastiksale, og endelig er Magion bygget sammen med Hedehallen. Hvor der tidligere var adgangsvej til Grindsted Svømmehal, ligger nu det kommunale genoptræningscenter. Svømmehallens gamle indgang er bevaret – og fungerer nu som handicapvenlig indgang til det nyopførte genoptræningsområde.

På førstesalen åbnes der op mellem det nye og det eksisterende byggeri med Deko Fv foldevæg fra Deko mellem mødelokaler og gangarealer.

Udvendigt fremstår byggeriet som en samlet helhed, idet såvel de røde teglsten og fugefarven er videreført fra det eksisterende byggeri til det nye, hvorimod de lidt tunge sorte udhæng fra de eksisterende bygninger er fravalgt som en moderne opdatering. De forskellige bygninger er samlet i en ny, central hovedindgang, som kiler sig stateligt ind i hjørnet ved det nye bibliotek.

På den øverste del af den store glasfacade ind mod biblioteket har Jyllands Markisefabrik A/S leveret og monteret vindstabile ZipScreen type JM-F150 i en højde af hele seks meter. Kassetterne er integreret i facaden, således at de i stedet for at bryde denne, vender ind over taget på bygningen. Solafskærmningen styres med sol- og vindautomatik.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst