Emiliedalen

:
oktober 2012

Rækken af boliger bygget ind i skrænten med tre plan er netop færdiggjort. Her er mange fine detaljer på alle etager, ikke mindst tagterrassen ved indgangspartiet og den rytme der er opnået ved forskydningerne af boligerne.

Tagene varierer mellem flade med tagpap og med en buet zinkkarnap, der giver en fin variation i det samlede billede af Emiliedalen.

De fleste badeværelser er leveret præfabrikeret af Bad Element ApS og fremstår flotte og enkelt indrettet svarende til boligerne.

I boligerne med tagkarnap er der skøn rummelighed. Gulvene i lamelplank er specialfremstillet til Emiliedalen og leveret af Woodfloor A/S.

Glasset til bl.a. altanerne er leveret af bo·glas a/s. Ved at glasset ikke silketrykkes helt til top, sikrer man beboerne et godt udsyn fra boligerne.

previous next

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Emiliedalen er en ny boligbebyggelse, der med flere typer boliger udgør en flot helhed i den tidligere lergrav

Byggefakta

Emiliedalen
Emiliedalsvej og Emiliedalen
8270 Højbjerg
Danmark

Bygherre:
Finanssektorens Pensionskasse, Lærernes Pension
Bygherrerådgiver:
Rambøll Danmark A/S
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Andre aktører:
Bad Element ApS, Woodfloor AS, Bo-Glas A/S
Areal:
16000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
december 2011 - juli 2012

157 boliger udgør en flot ny boligbydel med hvide facader og tagdetaljer i zink. Et udtryk der videreføres fra en eksisterende nabobebyggelse i den tidligere lergrav med Emiliedal Teglværk, og en fin homogenitet er opnået uden det virker monotomt. Boligerne er fordelt på lejligheder og rækkehuse i flere typer og passer fint ind i det attraktive boligområde, Højbjerg og Skåde Bakker udgør syd for Aarhus. Her bor man på én gang tæt på centrum og på skov og strand, og med den særlige beliggenhed i den tidligere lergrav har Emiliedalen sit helt eget særpræg med skrænter, en sø og en del træer. I bebyggelsen er der også gjort meget ud af at bevare eller etablere nye stier på tværs i området.

Entreprenørerne på arbejde

Grunden, som Emiliedalen er opført på, har været ejet af Essex Invest A/S, der før finanskrisen arbejdede på en ny boligbebyggelse med ejerboliger. I 2010 overtog KPC Herning A/S projektet og jorden og fik på bare tre måneder en aftale på plads med to pensionsselskaber (bygherrerne) og fik godkendt bebyggelsesplanen ved kommunen. De første lejligheder stod klar 26. marts i år, og de sidste blev indflytningsklar i august. At bygge i den tidligere lergrav har krævet tilførsel af fyldjord, og der er brugt spuns til at holde på skrænterne, hvor der også springer kildevæld fra. Den eksisterende, naturbeskyttede sø er en fin attraktion i fællesområdet ligesom de små legepladser i træ, der er opsat i området. Til Emiliedalen hører også et fælleshus beliggende ved søen.

Rytme i arkitekturen

De 104 lejligheder og 53 rækkehuse er fint organiseret i stænger af varierende længde, så der åbnes op for landskabet i mellem. Snoede veje fører direkte til boligerne, hvor man kan parkere udenfor boligen. Rækkehusene er bygget sammen med små forskydninger, der giver en dynamik til den samlede række boliger. Emiliedalen er et vellykket eksempel på helt enkel arkitektur uden så mange additioner, der med ganske små variationer giver en smuk helhed, hvor der er plads til personlige udtryk i altanindretning eller haverne. Alle husene har murede facader med indfarvet puds og mange af de øverste lejligheder har en ekstra loftshøjde med sidelys, udtrykt som tagkarnap i zink. Den fine buede form giver en særlig identitet til huset og hele bebyggelsen, særligt den række boliger, der er bygget ind i skrænten, hvor alle boligerne har den ekstra feature. Det buede zinktag er en omskrivning af det ældre Emiliedalen og giver derved en arkitektonisk sammenhæng som de pudsede facader.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2012 nr. 4

Plejecenter og genoptræning

Bistrupvang

Stilfuldt plejecenter med sprøde detaljer

Sport

Dybbøl-Hallen

Sportshal på de gamle skanser

Bolig

Emiliedalen

Variationer over hvide boliger med glas og zink

Uddannelsescenter

Handelshøjskolen Aarhus

Transparent multirum i stram teglskal

Domicil

Krifa Aarhus

Blikfang til svungne facadebånd

Bolig

Lyngby Søpark

Langtidsholdbare boligblokke i Lyngby

Kulturcenter

Magion

Magien slippes løs i Grindsted

Bolig

Seminariebyen

Sammensat seminarieby

Skole

Skolen på Bülowsvej

Det magiske kvadrat

Bolig

Staarupvej Boligbyggeri

Kant på indpassede boliger

Sport

Stevnsbadet

I pagt med særegen natur

Bolig

Søtoften

Passivhuse med dobbelt ankomst