Kolding Sky – Design City

:
oktober 2021
Kolding Sky – facade

5E Byg A/S leverede en præcis totalentreprise med indeliggende altaner (loggia) i facaden og vertikale vinduesbånd over to etager, der fremhæver det slanke tårn.

Kolding Sky – altaner

I købstaden Kolding er en bygning på 19 etager i hvid beton umisforståelig futurisme, men udført i et let aflæseligt designsprog af Arkitema.

Kolding Sky – elevator

Bygningens infrastruktur består af både trappe og elevatorer, der kan sende trafikken op i huset til de i alt 98 boliger. De to elevatorer af den nye model S810 er leveret af SJEC Danmark A/S.

previous next

Fremtiden er høj

Kolding er en af mange danske byer i markant vækst og med skyhøje ambitioner. Af samme grund synes byplanlæggerne at mene, at udviklingen skal ske i højden

Byggefakta

Kolding Sky – Design City
Kolding Åpark
6000 Kolding
Danmark

Bygherre:
AP Ejendomme A/S
Bygherrerådgiver:
COBE ApS, LB Consult ApS
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
5E Byg A/S
Ingeniør:
Ingeniør'ne A/S
Areal:
9680 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2019 - juni 2021

Koldings navn sender signaler om den historiske købstads tæt-lave hygge under røde tegltage i skyggen af det storladne minde om kongernes Kolding – Erik Glippings borgruin fra 1268. Men – siger de i Kolding – vi skal videre! Og videre kommer man, blandt andet med Design City Vest, som er en stort tænkt masterplan med erhverv, kultur, uddannelse og boliger.

I Koldings nyeste udviklingsområde, Design City Vest, landskabeligt placeret ned til Kolding Å, finder vi Kolding Sky: Et tårn med 19 etager og med sin højde på cirka 60 meter den hidtil højeste bygning i byen.
Højhuse i den østjyske stationsby er ingen ny idé. I 2007 stod Fjordparken med sine 13 etager færdig, og der er planer om flere bygninger med 12-14 etager.

Men Kolding Sky er ikke bare den højeste i byen; bygningen er således også blevet et monument over det bedste fra industriarkitekturen: Betonelementer, simpelt stablet oven på hinanden og lyst indfarvet på facadesiden, kan levere den stringente modernisme, som peger mod Koldings fremtid.

Enkelhed og klarhed er egenskaber, man gerne kan bruge for at beskrive det hvide boligtårn. De rimer også rigtig godt på Svanemærket, som var den bæredygtige målsætning med netop dette projekt med AP Pension som bygherre.

Kolding Sky er det første svanemærkede byggeri, AP Pension opfører. Det er Arkitema Architects, der står bag udviklingen af boligerne med deres Svanemærkede energiforbrug, gode indeklima og fokus på bæredygtighed i hele byggeriets livscyklus:

– Svanemærkede boliger lever op til bygningsreglementets skrappeste energikrav. I Kolding Sky opnås det gennem energieffektive konstruktioner, A-mærkede vinduer, ventilation med varmegenvinding og el-producerende solceller på taget. Svanemærket boligbyggeri stiller desuden særlige krav til byggematerialerne vedrørende miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det er en vigtig forudsætning for, at materialerne senere kan genanvendes, lyder en udtalelse fra Arkitema Architects.

Natur og fjord

Svanemærket bidrager også til, at boligerne får et troværdigt og genkendeligt forbrugermærke, vurderer AP Pension.

– Kolding Sky er et virkelig spændende projekt, som vi i AP Pension glæder os til at realisere. Tårnet kommer til at ligge centralt i Kolding, hvor de kommende beboere er midt i byen samtidig med, at de har udsigt til Koldings helt særlige natur og ikke mindst en enestående udsigt til fjorden. Det er et helt unikt projekt, der vil være med til at skabe både spændende rammer for beboerne og solid værdi for alle kunderne hos os, erklærer ejendomsinvesteringschef Peter Olsson, AP Pension.

På de forudsætninger er Kolding Sky blevet realiseret på rekordhurtige 18 måneder i en totalentreprise fra 5E Byg A/S, som – ud over at være specialist i boliger generelt – er ved at udvikle en spidskompetence i netop Svanemærket og i højhusstatik. Kolding Sky er kun et enkelt ud af flere – bl.a. også i Holbæk – og er det nyeste eksempel på flere Svanemærkede projekter for pensionsforvaltere som AP Pension.

Efterhånden har entreprenøren således flere projekter med certificeringer på CV’et.

Miljøcertificering

I 2019 blev det første DGNB-certificerede projekt, Middelfart Rådhus, afleveret. Det var samtidig det første byggeri i Danmark, der opnåede både platin og diamant, som er den højest mulige certificering inden for DGNB, oplyser 5E Byg A/S.

Siden er flere DGNB-projekter kommet til, lige som Svanemærket efterhånden er velfunderet i porteføljen, oplyser 5E Byg.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 3

Bolig

Brunder Tårnhuse

Tårnhuse i parkbebyggelse

Bolig

Gads Hus

Helstøbt byggeri med fine facader

Bolig og butik

Søtorvet – Etape 1

Boliger ved sø og å

Bolig

Thors Bakke

Hvidt højhus på historisk grund

Bolig og butik

Tuxens Tårn

Tårn på hollandsk