Tuxens Tårn

:
oktober 2021
Tuxens Tårn - facader

Tuxens Tårn og Fristrups Hus er to projekter, der klæder hinanden og er udviklet sammen af arkitektvirksomhederne MVRDV (Tuxen) og C.F. Møller Architects A/S (Fristrup).

Tuxens Tårn - altaner

Arpe & Kjeldsholm A/S har løst en bred vifte af opgaver i Carlsberg Byen. Den aktuelle er en af de større med især tårnprojektet som en særlig disciplin med in-situ murede facader.

Tuxens Tårn - skalmur

Tuxens Tårn er opført på bærende betonfacader med stålkonsoller fra CSK Stålindustri. Facaderne er derefter udført med varierede tegl i en skalmur med struktur og ”boblemønster”.

Tuxens Tårn - mure

Carlsberg Byens arkitektur sikres variation ved hjælp af vekslende murværk og strukturer i skalmuren. Også altanerne skifter udtryk for at skabe afveksling i fortællingen.

Tuxens Tårn - gårdrum

Gårdrum.

previous next

Tårn på hollandsk

Carlsberg Byen får ikke færre end ni højhuse, når den nye bydel står færdig. Et af dem hedder Tuxens Tårn, som markerer sig med sit ekspressive formsprog med fremmede gloser

Byggefakta

Tuxens Tårn
Constantin Hansens Gade
1799 København V
Danmark

Bygherre:
Carlsberg Byen P/S
Arkitekt:
MVRDV, C.F. Møller Danmark A/S
Totalentreprenør:
Arpe & Kjeldsholm A/S
Ingeniør:
Niras A/S
Andre aktører:
Opland Landskabsarkitekter
Areal:
21400 kvm.
P-anlæg:
12100
Byggesum: 
475 mio. kr.
Byggeperiode:
oktober 2018 - august 2021

Danmark er under globalisering. Det kan ses på landets demografi og gastronomi, på modens frivolitet og ikke mindst på den arkitektur, der lige nu truer minimalismens enevælde med et etnisk funderet oprør.
Det sker i monumentale prestigebyggerier som Jean Nouvels koncerthus til DR, Norman Fosters elefanthus til Københavns Zoo og Kengo Kumas H.C Andersen Museum i Odense. Men det sker også i mere ”human” målestok i Carlsberg Byens boligudvikling. Her er det således den hollandske tegnestue MVRDV, som har udviklet et arkitektonisk koncept til et af bydelens i alt ni ”tårne”. Uagtet den nederlandske forbindelse er tårnets navn dog så dansk som guldhorn: Tuxens Tårn, efter brygger Jacobsens helt personlige ven, guldaldermaleren Laurits Tuxen.

Tårnets 15 etager med 45 boliger i størrelser fra 65 til 130 kvadratmeter er en integreret del af karré-bebyggelsen Fristrups Hus, projekteret af C.F. Møller Architects, hvor tårnet artikulerer et eksotisk nedslag i den danske stringens.

I den forståelse spejler ikke bare dette projekt, men Carlsberg Byens samlede arkitekturudvikling, en fragmentarisk og globaliserende semantik i det omgivende samfund: Bonde – og industrisamfundets homogene stammefolk transformeres over generationer til etnisk diversitet, og den danske købstads tætte og lave bygningstypologi overskygges af højhuses intensive arealudnyttelse. Læg dertil, at Carlsberg Byen også markerer fusionen mellem historiske monumenter og deres spor i landskabet med vor tids kulturytringer i form af bolighuse, institutioner og blandet erhverv. På en miniskala er Carlsberg Byen i den optik et nybyggerland, som assimileres ind i stedets eksisterende kultur, en ny ’nation’, der skal finde sin egen identitet.

Det drager mange af de nye projekter i Byen fordel af. Tuxens Tårn og Fristrups Hus glæder sig over nærheden til Kammas Have og Carlsbergs traditionsrige Halmlager (tegnet af Thyge Hvass 1949), men også Thorvald Bindesbølls Plads minder beboerne om historiens store koryfæer.

Totalentreprenøren

Mens de to sammenbyggede boligprojekter underskrives af to arkitektvirksomheder, har et øvrigt hold af rådgivere og entreprenører, anført af totalentreprenøren Arpe & Kjeldsholm A/S, taget ansvar for hele kompleksets udførelse med dets 33.200 kvadratmeter.

Arpe & Kjeldsholm har været en hyppig gæst i Carlsberg Byen, siden udviklingen tog sin begyndelse i 2012. Byudviklingen har budt på en perlerad af projekter, hvis navne samtidig fortæller en glorværdig Danmarkshistorie. Og Arpe & Kjeldsholm har repeterende været med til at gøre dem til virkelighed i rollen som hoved- eller totalentreprenør.

Totalentreprisen til Fristrups Hus har omfattet klargøring af grunden, udførelse af byggegrube, in-situ støbning og montagen af råhusets betonelementer. Derefter er karréen beklædt med skalmure i sekvenser af vekslende typer tegl. På den rationelt fremstillede beton-karré skabes på den måde fortællingen om flere ”sammenbyggede” byhuse, der tilsammen danner karréen. Princippet er kendt fra mange af hovedstadens udviklingsområder efter premieren i kanalbyen Sluseholmen i 2005.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 3

Bolig

Brunder Tårnhuse

Tårnhuse i parkbebyggelse

Bolig

Gads Hus

Helstøbt byggeri med fine facader

Bolig og butik

Søtorvet – Etape 1

Boliger ved sø og å

Bolig

Thors Bakke

Hvidt højhus på historisk grund

Bolig og butik

Tuxens Tårn

Tårn på hollandsk