Thors Bakke

:
oktober 2021
Thors Bakke - tagterrasse

En modulær tagterrasse fra Bobach, monteret direkte på tagkonstruktionen uden gennembrydning af tagpap mv.

Thors Bakke - facade

Det 19 etager høje Thors Tårn er opført med en facade i hvide sandwich-elementer – de øverste ni etager er private familieboliger.

Thors Bakke - bryggeribygning

Thors Tårn er placeret øverst på Thors bakke, så følger karrébebyggelsen i rød tegl – og slutter af med den bevarede Thors bryggeri-bygning, hvori der i dag er opført lejeboliger og restaurant.

Thors Bakke - badeværelse

De lyse og stringente badeværelser er modulære konstruktioner, leveret af Badelement.

previous next

Hvidt højhus på historisk grund

Efter flere tilløb har Randers fået et stort, integreret boligområde med Thors Tårn som vartegn for en bydel med en stor historie

Byggefakta

Thors Bakke
Thors Plads 11
8900 Randers C
Danmark

Bygherre:
Nørresundby Boligselskab
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
KPC Herning A/S
Ingeniør:
AFRY
Areal:
17000 kvm.
Byggesum: 
200 mio. kr.
Byggeperiode:
november 2019 - august 2021

Tidens trend er høje huse, og det er ingen undtagelse, når det gælder Randers. Det kan ikke undgå at vække opsigt, når et 19 etager højt hus skyder op i provinsbyen. Årsagen hertil er vokseværk. Byen vokser i disse år, og det har udløst efterspørgslen efter flere boliger.

Thors Tårn er et højhus i 19 etager i bydelen Thors Bakke i Randers. Bygningen rummer boliger fra 1.-19. etage med både ejerlejligheder og lejemål. Højhuset er Randers’ højeste bygning og måler 64,5 meter fra hovedindgangen til toppen. Byggeriet stod færdigt her i sommeren 2021 og er opført med underliggende parkeringskælder samt cykelparkering i stueplan. Udover tårnet består hele boligprojektet af en lavere karrébebyggelse på 4 til 6 etager. Det er sikre kreative kræfter, der har ført den kreative pen bag projektet, nemlig arkitektfirmaet Arkitema.

Historien bag Thor

Thors Tårn på Thors Bakke. Ja, hvor kommer det Thor fra? Det har sin helt egen historie. I 1851 opførte svenskeren Johan Peter Lindahl et bryggeri i Randers på det sted, som senere skulle blive til Thorsgade. Her startede produktionen af bayersk øl i byen, men allerede i 1855 forlod svenskeren byen og rejste til USA.

Danske Christian Emil Synnestvedt købte bryggeriet i 1856, og Thor-bryggeriet blev grundlagt. Efter mere end 160 år med produktion af øl lukkede bryggeriet i 2003 og efterlod et stort område, der skulle udvikles til en ny bydel – Thors bakke. Højhuset Thors Tårn er en markant del af området med sin placering øverst på det skrånende terræn. Forneden ligger den gamle og restaurerede bryggeri-bygning i røde mursten – den indeholder i dag en restaurant og en række almenboliger.

Designet

Om højhuset kan man fortælle, at det indeholder en ankomst-etage, som grundet eksisterende terræn delvis er beliggende under terræn med hovedindgang til både højhus og karrebebyggelse. Herfra fører elevator og trappekerne de ankomne op til de resterende 19 boligetager. Fra første til niende etage er indrettet almene boliger. Der er tale om i alt 54 boliger, hvoraf 18 boliger er ældreegnede. Fra 10. til 19. etage er der indrettet etageplaner med private boliger – i alt 36 familieboliger. Højhuset er primært opført i hvide sandwichelementer leveret af Midtjysk Beton og partielt med mørke betonpartier omkring trappe og elevatorkerne. På tage etableres private tagterrasser og orangerier, mens alle lejligheder har privat altan.

Karrebebyggelsen ligger ned ad grunden mod, tæt på det gamle bryghus. Bygningen vokser med varieret højde fra 3 boligetager mod syd til 5 etager mod nord.

På disse etager er der almene ungdomsboliger med fælles adgang fra udvendig altangang og tagterrasse. I alt er der etableret 101 ungdomsboliger. En god detalje er, at denne karré er opført i røde mursten for at korrespondere med det gamle bryghus.

Fælles tagterrasse

Det eksisterende skrånende terræn skaber mod syd en ekstra etage, som mod syd er indrettet med fællesrum mod Thors Plads samt indkørsel til højhusets og karréens fælles parkeringskælder. Oven på parkeringskælderen er der etableret en større attraktiv fælles tagterrasse centralt beliggende mod syd, som sammen med opholdsnicher på altangange udgør boligernes udvendige opholdsarealer.

Det indre gårdrum har sin egen karakter med altangange og facader i grå beton. Her skaber perforerede aluminumsplader ekstra rumlighed og sin egen karakter til ungdomsboligernes adkomst og udeophold.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 3

Bolig

Brunder Tårnhuse

Tårnhuse i parkbebyggelse

Bolig

Gads Hus

Helstøbt byggeri med fine facader

Bolig og butik

Søtorvet – Etape 1

Boliger ved sø og å

Bolig

Thors Bakke

Hvidt højhus på historisk grund

Bolig og butik

Tuxens Tårn

Tårn på hollandsk