Kontorejendom med bærende konstruktioner i træ

Den 36 meter høje kontorejendom Marmormolen bliver primært opført med træ i de bærende konstruktioner på netop Marmormolen i Københavns Nordhavn

AP Pensions datterselskab AP Ejendomme har sammen med totalentreprenøren Pihlkonsortiet netop holdt rejsegilde for den 36 meter høje kontorejendom Marmormolen, som primært bliver opført med træ i de bærende konstruktioner på netop Marmormolen i Københavns Nordhavn.

Adm. direktør i AP Ejendomme Peter Olsson glæder sig over, at opførelsen af Marmormolen, der kommer til at rumme 28.000 kvadratmeter, nu er kommet så langt, at håndværkernes store arbejde er blevet fejret med et rejsegilde.

- Marmormolen er med sine bærende konstruktioner i træ en helt særlig ejendom, som også kræver nogle ekstra kompetencer hos entreprenøren. De kompetencer har Pihlkonsortiet, og deres håndværkere leverer et rigtig godt stykke arbejde, som vi er enormt tilfredse med. Derfor er vi også meget glade for, at deres arbejde er blevet fejret med et rejsegilde. Nu ser vi frem til det fortsatte arbejde med byggeriet, inden vi i løbet af 2025 kan åbne dørene til et af landets største træbyggerier, siger Peter Olsson om Marmormolen, der er tegnet af Henning Larsen og bliver opført på en 8.800 kvadratmeter stor grund.

Ved at bruge træ i stedet for traditionelle betonelementer forventes det, at man kan reducere cirka 4.000 tons CO2 i direkte udledning, samtidig med at træet binder en mængde CO2, der først udledes, når og hvis ejendommen nedtages om op mod 100 år.

- Hvis vi vil sænke CO2-udledningen i byggebranchen, så må vi i branchen kigge på de materialer, vi bruger, når vi opfører ejendomme. Derfor har vi valgt, at Marmormolen primært opføres i massivt træ. For hvis vi skal bidrage til at nå målsætningen i Paris-aftalen om at holde klodens temperaturstigninger på maksimalt 1,5 grader i 2050, så skal der tænkes anderledes, når vi bygger, fortæller Peter Olsson.

Markant byggeri

Hos Pihlkonsortiet er der stor tilfredshed med, at håndværkernes arbejde er blevet markeret med et rejsegilde.

- Det er sjældent, at der herhjemme er mulighed for at arbejde med træ i en så stor skala, som vi gør med Marmormolen. AP Ejendomme har truffet nogle store beslutninger, som har gjort det muligt, at Marmormolen bliver udført i træ i de bærende konstruktioner. Vi er meget stolte af, at vi som totalentreprenør kan være med til at realisere projektet. Der er ingen tvivl om, at det er et projekt, som er med til at vise andre, at det kan godt lade sig gøre at bygge med materialer, der ellers sjældent bliver brugt på så store projekter. I Pihlkonsortiet ser vi nu frem til at tage hul på næste etape af Marmormolen, siger Frank Aarslew-Jensen, adm. direktør i Pihlkonsortiet.

Marmormolen vil bidrage til flere af FN’s verdensmål. Bygningen vil blandt andet bidrage til verdensmålene for sundhed og trivsel, bæredygtige byer og lokalsamfund, ansvarligt forbrug og produktion og partnerskaber for handling.

Fakta om Marmormolen:
Højde: 36 meter
Antal kvadratmeter: 28.000
Antal etager: Otte
Hvor kommer træet fra: Sverige og Østrig
Hvem laver træet: Södra i Sverige og Mayr-Meinhof Holz i Østrig
Bygningen forventes at stå klar i 2025
Forventet reduktion på ca. 6.660 ton CO2 på råhuset
Byggeriet stiler efter en DGNB-platin certificering.