Vækst i hempcrete-huse

Det svenske firma Evia ser et stort potentiale i huse, bygget med hampbaserede elementer

Kim Sejr, journalist

Svenske Evia blev etableret i 2020 med det formål at gøre en forskel, når det gælder at bygge bæredygtigt - og er godt på vej med hempcrete-produktet Evia Biostone. Det består af en trækonstruktion, hvori det isolerende materiale er hamp, blandet med kalk(hempcrete).

-Hempcrete er et bæredygtigt isoleringsmateriale med helt unikke egenskaber, som er ved at få stor opmærksomhed i Europa i takt med behover for at bygge sundt og klimaneutralt. I Sverige er hempcrete blevet anvendt gennem længere tid, men som en i-situ løsning, hvor man laver konstruktionen på stedet. Vi ser derimod en mulighed i at lave præfabrikerede elementer, så vi kan få en større udbredelse af byggeriet med hurtig montage, siger Henning Eliasson, der er medstifter af virksomheden, der udstiller på Nordbygg-messen i Stockholm.

Første hus med hamp blev opført af Evia forrige år, og ialt blevet det to huse opført med hempcrete-elementerne i 2022. Sidste år blev det til tre og forventningen er flere i 2024, men markedet er lidt svært i øjeblikket, hvor de svenske byggeinvesteringer faldt hel syv procent i 2023.

-Hele byggemarkedet er lidt vanskeligt i øjeblikket, men på sigt er der en del potentiale i at bygge bæredygtigt med den store fokus på biobaserede byggematerialer, siger Henning Eliasson
Evias elementer kan fremstilles i forskellige formater - op til fem meter lange og tre meter høje. I øjeblikket er alle ordrer kundespecifikke, så der bliver ikke produceret standardelementer. De brandtestede elementer kan anvendes til etplanshuse, men også i bygninger med op til fire etager. Hampematerialet(hamp og kalk), også kaldet hempcrete, indgår i vægelementet med en tykkelse på 25-35 centimeter afhængig af behov og funktion. Dertil kommer, at virksomheden lever delelementer til en række byggerier uden at hele huset er bygget i hempcrete.
Henning Eliasson fremhæver, at hampkalk er en god pudsbærer, som også giver gode muligheder for at anvende kalk- og lerpuds som indvendigt overfladelag eller facade. I Sverige er det almindeligt at have en udvendig træplade, hvilket også er muligt med EVIA´s produkt.
Også danske Hampbyg er aktiv inden for hempcrete.