Danske entreprenører velkomne til bygge-boom i Stockholm

Øget urbanisering og tilstrømning af indbyggere til Stockholm betyder, at der skal udbygges med boliger, skoler og børnehaver for stor milliarbeløb de kommende år
Hvis man er developer eller entreprenør i Danmark og mangler noget at lave, så er der muligheder i Stockholm.
Man forvisser sig straks om et svensk byggeboom, når man går rundt i den svenske hovedstad. Det vigtige og kendte trafikknudepunkt Slussen er under total forvandling. Et meget stort område i byens bankende hjerte er simpelthen blevet revet ned, udvidet og er på vej til at blive bygget op igen med ekstra plads til køretøjer, cyklister og gående. Udvidelsen af området skal bruges til at skabe helt nye, åbne byområder samt boliger og kontorer.
Og Slussen er faktisk også en sluse med en over 450-årig historie bag sig. Klimaforandringerne betyder, at mere smeltevand strømmer ned fra de højereliggende områder - den nye Slussen vil kunne lede fem gange så meget vand igennem. Hele projektet er planlagt til at stå færdigt i 2025 med et estimeret budget på op til 18 mia. svenske kroner.
På byggemessen Nordbygg er alt for få mødt op til en konference om offentlige byggeinvesteringer i Stockholm, der er den region i Sverige, der har allerhøjest vækst. Så høj, at økonomien i regionen udgør hele 45 procent af den svenske BNP.
Stockholm gør meget ud af være en attraktiv hovedstad og scorer pænt på flere parametre, når der sammenlignes med andre lande i Europa. Det er måske derfor, at der er en fortsat urbanisering af regionen og derfor også flere tilflyttere og flere virksomheder. Det øger efterspørgslen efter boliger, skoler, børnehaver og kontorer.
Det er også budskabet på dagens konference, hvor en række bygherrer præsenterer deres planer og projekter.
Det gælder f.eks, Stockholmshem, et boligselskab, der repræsenterer 28.000 boliger og 60.000 beboere. Her er forventningen, at der skal investeres i 15 projekter til en værdi af 310 mio. euro frem til 2024. Boligselskabet Svenska Bostäder, der repræsenterer næsten 25.000 lejligheder og 56.000 beboere har også milliard-investeringer foran sig og det gælder også Sisab, der beskæftiger sig byggeri af børnehaver og skoler. Her er det forventningen, at der skal investeres intet mindre end 2,9 mia. kr. de kommende år, herunder til modulært byggeri.
Det er disse markante vækstplaner der gør, at budskabet fra denne konference er, at hvis man er interesseret i at deltage i denne udvikling som developer, entreprenør eller endog leverandør, så er man meget velkommen til at byde ind. Det gælder naturligvis også danske virksomheder.