Nyt Ørestadsbyggeri inviterer Amager Fælleds natur indenfor

Vil man se naturskønne omgivelser gå hånd i hånd med industrielt look, kan man slå vejen forbi Ørestad Boulevard 49, hvor otte bygninger i forskellig højde og drøjde er samlet på én matrikel

På kanten af Amager Fælled er et stort boligbyggeri skudt i vejret. Facaden rummer materialer som beton og aluminium, og det industrielle look står i kontrast til den omgivende natur, der samtidig er inviteret ind i arkitekturen. Vinduesløsningen understøtter det rå udtryk og omfatter lydabsorbenter, der reducerer støjen fra nabo-metroen.

Vil man se naturskønne omgivelser gå hånd i hånd med industrielt look, kan man slå vejen forbi Ørestad Boulevard 49, hvor otte bygninger i forskellig højde og drøjde er samlet på én matrikel.

Bebyggelsen, der også kendes som Kronehaverne, danner rammen om både private lejligheder, almene boliger, erhverv og en daginstitution og har den vilde Amager Fælled-natur i baghaven. De grønne takter har fundet vej ind i Kronehaverne, hvor naturen møder den rå og industrielle facade i et kontrastfyldt udtryk.

Fælleden forgrener sig i byggeriet

Kronehaverne er tegnet af Cobe, og den enkle facade kombinerer beton og bølgede sinusplader med store vinduespartier, der lader masser af dagslys finde vej ind i bygningerne.

I stedet for altaner er der adgang til en række taghaver. Da bygningerne er grønne på toppen, er naturen og den friske luft helt tæt på, og samtidig understøtter taghaverne en social tankegang om at dele det fælles udendørs rum. De grønne omgivelser er dermed gjort til en naturlig del af det nye byggeri på Ørestads Boulevard.

Det bæredygtige er et gennemgående element i projektet, hvor de fem af bygningerne, som AP Ejendomme er bygherre for, certificeres med Svanemærket. Alle otte bygninger opføres dog med samme materialer og efter samme principper og lever derfor op til skrappe krav i hele livscyklussen og til materialerne. Sådan lyder beskrivelsen på projektets hjemmeside[1]:

- Det grønne fra Fælleden er trukket ind i Kronehaverne, der med sit slyngede stisystem forbinder gårdrummet mellem boligerne og skaber samhørighed til uderummet og byen. Som en forlængelse af den bæredygtige profil begrønnes tagene, og der skabes mulighed for ophold og forskellige fællesskabende aktiviteter for Kronehavernes beboere.

Vinduer tøjler støj fra højrøstet nabo

Selvom den fredelige natur spiller en stor rolle, banker det pulserende byliv også på. Kronehaverne er beliggende tæt på metroen, og af den årsag er der valgt en vinduesløsning, som skruer ned for metrostøjen:

- Da byggeriet ligger tæt op ad metroen, har det været vigtigt at vælge nogle vinduer med støjreducerende egenskaber. Vinduerne har forsatsrammer og lydabsorbenter, der dæmper støjgener fra metrotrafikken. Desuden er vinduesløsningen miljørigtig i forhold til energioptimering, og det er nogle gode, funktionelle vinduer, fortæller Morten Bernstorff Nielsen, projektleder hos totalentreprenøren 5E Byg A/S. Han fortsætter: - Dertil er vinduerne udstyret med vinduesrammer i rå alu, som spiller godt op til facadens grå beton.