Lighthouse får restaurant på toppen

De første 43 etager er støbt, og man er nu nået til toppen, hvor kronen på værket er i fuld gang med at blive opført i form af en restaurant og en offentlig tilgængelig tagterrasse

Lighthouse i Aarhus Ø bliver med sin imponerende højde på 142 meter Danmarks højeste boligbyggeri. De første 43 etager er støbt, og man er nu nået til toppen, hvor kronen på værket er i fuld gang med at blive opført i form af en restaurant og en offentlig tilgængelig tagterrasse. Færdiggørelsen af de øverste etager med den fantastiske udsigt over havn, hav og smilets by har dog ikke bare været ligetil. Da det ikke ville være rentabelt at opsætte stillads fra jorden og op til 45’ende etage, måtte totalentreprenøren Aarsleff i samarbejde med stillads- og forskallingsleverandøren PERI Danmark tænke ud af boksen og finde en kreativ specialløsning.

Lighthouse der er Danmarks højeste boligbyggeri med sine 142 meter og 381 boliger mangler kun at få sat kronen på værket før byggeriets totalentreprenør Per Aarsleff A/S kan aflevere projektet. Kronen på værket er ikke en penthouse lejlighed, men derimod en restaurant samt en offentlig tilgængelig tagterrasse. Da de øverste etager tager sig anderledes ud end resten, skulle der tænkes ud af bokse mht. opstillingen af stilladset.

- Med PERIs selvklatrende forskallingssystem kunne vi støbe en etage på under en uge, men vi har hele tiden vidst og kalkuleret med, at der på de øverste etager skulle andre midler i brug. De store panoramavinduespartier på 44. sal samt restauranten og etableringen af tagterrassen krævede, at der måtte tænkes i en innovativ specialløsning, fortæller Jesper Scharff Lanng, som er Entrepriseleder hos Aarsleff.

Over 400 ingeniørtimer og 50 tons stillads

Det var som forventet en længere proces at finde en passende løsning til opførelsen af den komplekse top på Lighthouse byggeriet. Resultatet blev skabt på baggrund af en større teknisk beregning, da der var mange forhold, der skulle tages hensyn til; alt fra vind og vejr til sikkerheden for arbejderne på stilladset samt risikoen for nedfald af udstyr og materiel.

- Det at få etableret et stillads indvendigt, der rækker udenfor, er ikke unikt i sig selv, men når man opstiller 50 tons stillads i fire etagers højde ud fra 43. sal, så kan man absolut tale om noget ekstraordinært. En ting i sig selv er mængden af stillads og de geometriske kompleksiteter, men der skal ligeledes tages højde for, at man ikke beskadiger bygningen, facaden, den potentielle vindlast etc. fortæller Jesper Scharff Lanng, der suppleres af PERI Danmarks Salgsingeniør René Østergård:

- Efter dialoger frem og tilbage med Aarsleff omkring mulighederne for opstilling af stilladset, måtte vi tænke meget ud af boksen. Løsningen var at sætte stålbjælker op på tværs af 43’ende etage, der faktisk bærer hele stilladset. På samme etage har vi etableret en platform, der rager ud fra facaden og 12 meter op - uden at det rører bygningen eller beskadiger facaden.

Det krævede mere end 400 timers arbejde og udregninger fra PERI Danmarks ingeniører, at få sammensat den endelige specialløsning, som de mener, er Danmarks størst konstruerede stillads i sådan en højde.