Første almene boliger med Svanemærket

66 nye familieboliger i Boligforeningen 3B’s boligområde på Amager, Urbanplanen, bliver de første almene boliger med svanemærkning i Danmark

66 nye familieboliger i Boligforeningen 3B’s boligområde på Amager, Urbanplanen, bliver de første almene boliger med svanemærkning i Danmark. Det er totalentreprenøren Scandi Byg, der skal stå for opgaven, og selvom den er kontraheret, før virksomheden fik licensen til svanemærket modulbyggeri, giver Scandi Byg alligevel mærkningen kvit og frit til boligforeningen. Ifølge Scandi Byg handler bæredygtigt byggeri nemlig ikke kun om penge, men også om at tage et vigtigt samfundsansvar. 

Byggetilladelsen til 66 nye boliger på Amager, kaldet Store Solvænget, er netop blevet givet, og det betyder, at Boligforeningen 3B i samarbejde med blandt andre det almene administrationsselskab KAB og Københavns Kommune nu kan gå i gang med opførelsen af familieboligerne på den grund, der tidligere husede Solvang Centret, som blev revet ned i 2015.

Det er Scandi Byg, der er totalentreprenør på projektet og som skal stå for at levere de mange boliger. Store Solvænget indgår nemlig som en del af en større rammeaftale, AlmenBolig+ Rammeaftale 4, som blev udbudt af KAB og Boligforeningen 3B tilbage i 2013. Her har Scandi Byg siden 2009 sammen med de forudgående rammeaftaler, 1 og 3, opført over 1.000 såkaldte AlmenBolig+ boliger, hvilket dækker over en ny generation af billigere almene boliger med lave opførelses- og vedligeholdelsesudgifter samt huslejer.

Hos både Boligforeningen 3B og i KAB, som administrerer 3B, kan man i høj grad glæde sig over, at man valgte netop Scandi Byg til rammeaftalen. Scandi Bygs modulbyggeri er nemlig ikke alene af høj kvalitet, men har også sidenhen fået miljøcertificeringen Svanemærket, og det betyder, at Boligforeningen 3B nu får landets første, svanemærkede almene boliger:

- Hos KAB påtager vi os et medansvar i forhold til at løfte de samfunds- og miljømæssige udfordringer. Vi arbejder derfor på at skabe bæredygtige boligområder med energivenlige og miljøbevidste løsninger, hvor folk har råd til at bo. Derfor er vi selvfølgelig også rigtig glade for, at Store Solvænget nu bliver bygget med Svanemærket. Det er et stort skridt i den rigtige retning og passer godt til vores værdier, siger projektleder Mette Høgel fra KAB.

Selvom opgaven blev kontraheret, før Scandi Byg fik licensen til svanemærket modulbyggeri, har byggevirksomheden dog ikke været i tvivl om, at boligerne skal opføres med Svanemærket uden meromkostninger for boligforeningen. Ifølge Scandi Bygs administrerende direktør, Thomas Raunsbæk, handler det nemlig ikke kun om økonomi, men også om at tage et vigtigt samfundsansvar:

- For mange virksomheder handler det om, hvorvidt kunden vil betale for bæredygtigt byggeri eller ej. Det vil vi gerne lave om på, da bæredygtigt byggeri er meget mere end penge. Det handler om at tage et samfundsansvar og sikre, at en så stor del af byggeriet foregår på så miljørigtige præmisser som muligt, og derfor har vi besluttet, at vi heller ikke går på kompromis med det i fremtidige byggerier – heller ikke selvom opgaven er kontraheret før, vi fik vores licens, lyder det fra Thomas Raunsbæk.

De almene boliger bliver en del af et eksisterende boligområde på Amager kaldet Urbanplanen, og de får efter planen selskab af en anden 3B-afdeling som nabobebyggelse med cirka 100 ungdomsboliger, der får navnet Lille Solvænget.

Svanemærket modulbyggeri

Scandi Byg blev i begyndelsen af 2018 den første og eneste danske byggevirksomhed, der kan levere godkendt svanemærket modulbyggeri. Siden 2018 har virksomheden således kunnet bygge certificerede miljø- og energirigtige bygninger som standard.

- Da rammeaftalen blev indgået tilbage i 2013, havde ingen overvejet svanemærkning inden for byggeri – på det tidspunkt var det mest tilknyttet produkter som vaskepulver og babysalve. Det er først i løbet af de seneste par år, at Svanemærket også er blevet en del af byggeriet, og derfor var miljømærket ikke indtænkt fra begyndelsen af projekterne i rammeaftalen, forklarer Michael Hansen, som er projektchef hos Scandi Byg, og fortsætter:

- Siden er Svanemærket dog blevet populært inden for byggebranchen, og vi oplever nu en stigning i efterspørgslen på miljøcertificerede byggerier. Blandt andet besluttede Københavns Kommune i 2016, at materialer til alle nybyggerier inden for alment boligbyggeri skal have en form for miljømærkning, og her imødekommer vores modulbyggeri således i høj grad kravet.

Svanemærkets licens består overordnet set af de tre elementer: proces, materiale og den færdige bygning. Under byggeprocessen skal alle medarbejdere hos Scandi Byg vide, hvordan arbejdet skal udføres i forhold til Svanemærkets krav, og alle byggematerialer skal gennemses og godkendes af Miljømærkning Danmark. Her anvender Scandi Byg eksempelvis certificeret træ og undgår at anvende miljø- og sundhedsskadelige stoffer i forbindelse med byggeriet.

Opførelsen af Store Solvænget bliver således under bæredygtige principper fra start til slut. Byggeriet forventes at stå klar i efteråret 2020.