Byggeriet mangler arbejdskraft

Humøret i byggebranchen er stigende, viser nye tal fra Danmarks Statistik her - udsigt til mangel på arbejdskraft

Humøret i byggebranchen er stigende. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Den sammensatte konjunkturbarometer er således opgjort til minus 9 i november mod minus 12 i december. Der er således plads til forbedringer og et stykke vej til fordums styrke, men trenden i humørskalaen er støt stigende og det er godt nyt.

- Det er både vurderingen af den forventede beskæftigelse og ordrebeholdningen, som har været stigende i forhold til den forgangne måned. Tallene er korrigeret for normale sæsonudsving.  Ordrebeholdningen i sig selv er på et lavt niveau og vurderes at være utilstrækkelig, men der kommer dog løbende flere aftaler i ordrebøgerne, hvilket er med til at løfte humøret. I den forbindelse må man forvente, at BoligJob-ordningen kan være med til at gøre ordrebøgerne endnu tykkere over tid. Aktuelt vurderes ordrene til minus 22, hvilket er det højeste niveau siden i fjor, men stadigvæk pænt under de sidste 15 års gennemsnit på minus 16, siger Mikkel Høgh, cheføkonom fra BRKkredit.

- Ser man på hvad på hvad der begrænser byggeriet angives der to forhold i undersøgelsen af de fleste virksomheder. Dels mangel på efterspørgsel som sådan, dels mangel på kvalificeret arbejdskraft. Sidst nævnte kan blive en kæp i hjulet i forhold til et opsving, når man allerede mangler arbejdskraft samtidig med, at man synes at ordrebøgerne bedst kan sammenlignes med pixibøger. Når ordrerne så boom’er vil vi formentlig blive ramt af en flaskehalsproblematik, fremhæver Mikkel Høgh og tilføjer:

Dykker man ned i ordrebøgerne kan man se, at der er mest gang i anlægsvirksomhederne fremfor i egentligt nybyggeri. Det er til trods for, at der over tid kommer mangel på boliger i især de store byer.  Eksempelvis vil befolkningen vokse med 100.000 de næste ti år i København.

Ordrerne i den gennemsnitlige byggevirksomhed rækker til arbejde i 4,7 måneder. I oktober var det samme tal 4,4 måneder mens det i september var 4,6 måneder. Ser man alene på anlægsvirksomhederne har de arbejde til 7,9 måneder i bøgerne. Det kan sammenlignes med at byggeentreprenørerne har ordre på 6,8 måneder og murerne har ordre for 5,6 måneder. Maler, elektrikere og tømre har noget tyndere ordrebøger.