Ungdomsboliger får betonpris

De 240 ungdomsboliger Henius House på den gamle eternitgrund i Aalborg er sammen med arkitekten Klaus Toustrup fra arkitektfirmaet C.F. Møller udpeget til at modtage Betonelement-Prisen 2015

De 240 nye ungdomsboliger kaldet Henius House på den gamle eternitgrund i Aalborg er sammen med arkitekten Klaus Toustrup fra arkitektfirmaet C.F. Møller netop udpeget til at modtage den prestigefulde arkitekturpris, Betonelement-Prisen 2015. Og juryens begrundelse minder om bygningerne selv: Det er modsætningerne, der skaber det fuldendte og ligefrem musikalske resultat, forklarer juryformand Kent Martinussen, direktør i Dansk Arkitektur Center.

- Det er lykkedes Klaus Toustrup og kollegerne at tage det enkle og prunkløse elementbyggeri, hvor man både kan se og mærke betonens rå tekstur, og så parre det med overraskende facader i træ og metal i stærke farver. Det skaber et smukt samlet forløb – som en musikalsk basgang omsat til moderne betonbyggeri, fortæller Kent Martinussen.

De lysende og stærkt farvede bygningsdele I Henius House viser samtidig vej til fællesrum og socialt samvær som fx fitness-faciliteter, netcafé og værksteder eller udearealer, der lægger op til sport og bevægelse. Også tagene bliver brugt til både boldbane, fredagsbar og tagterrasse, og netop det fælles og sociale er en vigtig del af begrundelsen:

- Klaus Toustrup og C.F. Møller er gået fundamentalistisk til værks i deres brug af betonen men har samtidig skabt noget, der er ædelt og humanistisk, hvor beboerne kan lide at være, og hvor man gennem konstruktionen fortæller, at her er plads både til individet og fællesskabet, siger juryformand Kent Martinussen.

Musikalsk prismodtager

Juryen fremhæver også, hvordan Klaus Toustrup spiller på de friheder, betonelementerne giver, for at lade vinduerne ”bevæge sig frit i sin egen komposition”. Og referencerne til det musikalske er ikke helt tilfældige: Klaus Toustrup er især kendt for musikbygninger som operahuset i Kristiansund i Norge, udvidelsen af Musikhuset i Aarhus og det kommende Odeon Musik- Og Teaterhus i Odense.

- Prisen er en dejlig anerkendelse af, at det, vi satte os som mål, er lykkedes. Vi ønsker at skabe en rytme i den måde betonelementerne møder de andre små og store dele af byggeriet, og i det samspil skabe et rum, der inviterer folk indenfor, siger Klaus Toustrup, arkitekt og partner i C.F. Møller.

Prisen overrækkes på Bæredygtig Beton konferencen i Tivoli Hotel & Congress Center 10. marts.
 

Betonelement-Prisen er en arkitekturpris indstiftet af Betonelement-Foreningen i 1978, dre gives som en anerkendelse for, på højt arkitektonisk niveau, at anvende betonelementer i et byggeri.Tidligere prismodtagere tæller bl.a. Bjarke Ingels og tegnestuen BIG ligesom Jørn Utzon modtog prisen i 1987 sammen med sine to sønner Jan og Kim Utzon for Paustian A/S hovedsædet i København.Med Betonelement-Prisen følger 75.000 kroner, der sponseres af Aalborg Portland, en plakette til bygherren til indmuring samt en indrammet lærredsgengivelse af plaketten til arkitektfirmaet. Aalborg Portland har desuden stået for mangfoldiggørelsen af Utzon-Statuetten.