3XN vinder konkurrence om skyskraber i Sydney

Den australske kapitalbank, AMP, har valgt det danske forslag om at skabe en vertikal landsby i hjertet af Sydney

Fra et felt af nogle af verdens bedste arkitektvirksomheder har den australske kapitalbank, AMP, valgt det danske forslag om at skabe en vertikal landsby i hjertet af Sydney. Det er første gang siden Utzons Operahus, at en dansk arkitekt får en større opgave i den australske metropol.

Efter en omfattende 2-fase konkurrence, hvor 3XN konkurrerede mod tidligere Pritzker-vindere såsom japanske Sanaa og amerikanske Morphosis, har den australske kapitalbank valgte 3XN som arkitekt til deres nye 200 meter høje kontorhøjhus. Bygningen vil blive placeret på havefronten i det centrale Sydney – lige bag Jørn Utzons berømte operahus.

- Højhusbyggeri har i sagens natur en meget stor skala, men vi foretaget en række greb, der bryder skalaen ned, således at fokus er på at skabe gode arbejdsforhold, for dem, der skal bruge bygningen, samtidig med at bygningen får et meget skulpturelt udtryk”, fortæller grundlægger og kreative direktør i 3XN, Kim Herforth Nielsen, som glæder sig over, at danske arkitektur har fået et stærkt comeback i Sydney.

Formmæssigt består bygningen af fem voluminer placeret ovenpå hinanden. Hvert volumen er forskudt i østlig retning, så bygningen får udtryk af at rotere let

- Gennem denne form optimerer vi udsigten, skaber gode dagslysforhold for alle arbejdspladser, giver bygningen en unik identitet på Sydneys skyline”, forklarer Kim Herforth Nielsen

Indvendigt sikrer de fem voluminer, at skalaen brydes ned, og bygningen vil opleves som fem mindre landsbyer med hver sin identitet og karakter. Således har hvert volumen et centralt atrium, der sikrer gode visuelle forbindelser og et overskueligt nærmiljø for den enkelte medarbejder. Fra atrierne er der adgang til store grønne tagterrasser, hvorfra medarbejdere kan nyde byen og mødes på tværs af afdelinger og funktioner.

Arkitektkonkurrencen om at tegne de over 100.000 kvm har kørt siden april 2014 og bygherren har besøgt over 52 arkitektvirksomheder forud for konkurrencen. I første omgang udvalgte de seks hold til at skabe hver sit forslag. Efter første fase blev disse reduceret til Morphosis og 3XN, som fik mulighed for at viderebearbejde deres design i fase 2. 3XN blev afsløret som vinder ved en pressekonference d. 25. september. Byggeriet forventes at gå i gang i 2018.

Fakta:

Bygherre: AMP Capital

Adresse: 50 Bridge Street, Sydney Australien

Størrelse: 102.000 m2, 200 meter højt og 49 etager.

Funktion: Kontorhus med butikslokaler i stueetagen.

Ingeniør: Arup

Konkurrencedeltagere: Sanaa, Morphosis, MVRDV, Francis-Jones Morehen Thorp, Ingenhoven + Architectus og 3XN.