Ny, slank udendørsscene i stål

Ny udendørs scene i Blokhus i kreativ og elegant design baseret på stålkonstruktion

Der blev i sommeren 2013 etableret en ny scene på torvet i Blokhus. Der har i flere år været et ønske om at man etablerede en ny scene. Den ‘gamle’ scene stod næsten midt på torvet, hvilket gjorde den knap så praktisk ved større arrangementer. Her stod de optrædende med ryggen til en stor del af tilskuerne.

- Overordnet set var der tale om, at Den gamle scene på Blokhus Torv som blev brugt til sommerkoncerter og andre arrangementer i sommerhalvåret var nedslidt og skulle erstattes med en ny. Bygherren ønskede en slank konstruktion uden bærende spær. Scenen skulle bygges op, så det gav tilskuerne den bedst mulige visuelle oplevelse af de optrædende, dvs. ingen forstyrrende søjler eller lign., forklarer Dennis Bak Heiselberg, projektchef hos Moe A/S, der havde den tekniske opgave med sagen.

Unikt design

Det grundlæggende design af konstruktionen til scenen er udført af bygherren. Bygherren havde lavet en model af scenen og Moe A/S deltog i det videre design.
- Vi foreslog, at vi udførte konstruktionen som en HP-skal (Hyperbolsk Paraboloide). Som tagkonstruktion er denne form interessant, fordi enhver kraft, der påvirker fladen vinkelret, kan optages af trækkræfter i selve fladen. Ved brug af Hyperbolsk Paraboloide er det muligt at konstruere et stift tag med stor spændvidde af en relativt tynd membran og helt uden bærende spær. En hyperbolsk paraboloide er desuden en af de eneste såkaldte organiske former, der kan genereres ud fra rette linjer alene, fremhæver Dennis Bak Heiselberg.

Slank konstruktion

- Vi valgte at udføre tagmembranen af ståltrapezplader pga. gode egenskaber for forskydningskræfter i pladens eget plan. Endvidere kan ståltrapezpladerne vrides om sin egen længdeakse, hvilket er nødvendigt under montagen. De understøttende stringerbjælker samt søjler er ligeledes valgt i stål for at opnå størst slankhed i konstruktionen. Bygherren ønskede netop en slank konstruktion, hvor stålet jo er velegnet grundet sin høje styrke, siger Dennis Bak Heiselberg og tilføjer:

- Skalkonstruktion formet som en hyperbolsk paraboloide kan designes af ene rette frembringer. Dette gjorde ståltrapezplar til det oplagte valg at udføre membranen af. En HP-skal kan optage en jævnt fordelt, lodret last udelukkende ved kræfter i skalfladen, hvorved bøjning og vridning undgås. Understøttende vægge eller bjælker og søjler må være i stand til at optage de kræfter, der forekommer i skalfladen, siger Dennis Bak Heiselberg.