Fortsat stort behov for certificering i stålbranchen

Inspektionsvirksomheden Inspecta vurderer, at der i øjeblikket er 500 virksomheder der har behov for en certificering

Inspektionsvirksomheden Inspecta vurderer, at der i øjeblikket er 500 virksomheder der har behov for en certificering. Mange virksomheder har ikke tidligere haft særlige kvalitetssystemer og mange har ikke haft svejsecertifikater og svejseprocedurer, som nu er blevet et krav efter EN 1090. Kravet indebærer en stor ændring for virksomhederne, men til gengæld bliver kvaliteten løftet utrolig meget, fastlår Jens Bruun fra Inspecta Danmark A/S med hjemsted i Nørre Nebel.

Kontrol stadig mere vigtig

- I den industrielle produktion bliver kvalitetskontrol af svejsning mere og mere vigtig. Krav til korrekt svejsekvalitet stilles fra kunder og myndigheder m.fl. Mange svejsevirksomheder har allerede tilpasset deres svejsere og svejse-procedurer til de eksisterende kvalitetsstyrings standarder, siger Jens Bruun og fortsætter:

- Kontrol sker gennem virksomhedens kvalitetskrav, procedurer og personale. Standarderne ISO 3834 og ISO 9001 kan bruges for at sikre kvalitet og ensartethed i svejseprocesserne.

Inspectas medarbejdere er maskinmestre med speciale indenfor godkendelse af elevatorer, beholdere, kedler m.v. samt ingeniører med speciale indenfor konstruktionsgodkendelser (tegninger m.v.), svejseingeniører og NDT inspektører med speciale indenfor personcertificering.

- Vi anbefaler, at virksomhederne vælger så højt et kvalitetssystem, at den har mulighed for at fremstille på mange områder – udarbejdelse og indførelse af kvalitetssystemet er stort set det samme, om det er et lille eller stort system – så kan man fremtidssikre sin virksomhed ved at dække et større område. Udgiften til certificering er næsten den samme for et lille og et stort system, fremhæver Jens Bruun.

Ændringer i bygningsreglement

Den 1. februar 2008 trådte det nye bygningsreglement (BR08) i kraft – og det stiller større krav til bygherre, rådgiver og leverandører.

- En af de ting der er blevet gældende fra 1. januar 2009 er Eurocodes, som er det obligatoriske designmæssige beregningsgrundlag i Danmark og EU. Eurocodes trådte i kraft i hele EU ved udgangen af marts 2010. Som leverandør af bygningsstål stiller Eurocodes krav om brug af de europæiske standarder i EN 1090-serien. Samtidig er den gamle ‘bibel’ DS 412 udgået, fortæller Jens Bruun og tilføjer:

BR08 siger, at alt bygningsstål skal klassificeres af bygherre/rådgiver i forhold til, hvilken risiko der er forbundet med anvendelsen af bygningsstålet samt konsekvenser ved nedbrud. Dette er udtrykt ved en udførelsesklasse fra EXC1 til EXC4, hvor EXC4 er den skrappeste.

- Såfremt bygherre/rådgiver ikke angiver en udførelsesklasse, siger loven, at der skal fremstilles efter udførelsesklasse EXC2, fremhæver Jens Bruun.

Det betyder bl.a., at virksomheden skal have indført kvalitetsstyring efter DS/EN 3834-3, at arbejdet skal tilrettelægges af en svejsekoordinator (svejseingeniør), at der skal anvendes certificerede svejsere, at der skal anvendes svejseprocedurer på alle svejsninger og at der skal udarbejdes dokumentation for udført arbejde jf. EN 1090-2.

- Hvis bygherre/rådgiver ikke angiver trækspændinger i henhold til EN 1090-2 for svejsesømme, antages det, at trækspændingen er mindre end 0,5 N/mm2, hvorfor der ikke kræves supplerende NDT, siger Jens Bruun.

Inspecta har i dag over 1.200 medarbejdere og har godkendt trykbærende udstyr til hele verden.

Firmaet har base i Jylland, men har afdelinger i hele Danmark og arbejdsopgaver i hele landet. Der udføres også opgaver i udlandet – p.t. har vi arbejdsopgaver i Tyskland, Frankrig, Polen, Sverige, Norge, Rusland, Rumænien, Ungarn, Portugal, Spanien, Letland, Kina og Grønland.

Billedtekst:Som leverandør af bygningsstål stiller Eurocodes krav om brug af de europæiske standarder i EN 1090-serien. Samtidig er DS 412 udgået.