Bæredygtige boliger på fyrværkerigrunden i Seest

DISSING + WEITLING architecture og Tegnestuen Vandkunsten har vundet konkurrence om fremtidens almene bolig med fokus på bæredygtighed og fællesskaber

To danske tegnestuer har vundet arkitektkonkurrence om, hvordan fremtidens almene bolig kan se ud. Bæredygtighed og fællesskaber er i fokus, hedder det i en meddelelse.

Boliger for livet, der udfordrer vanetænkningen, er nøgleord, når arkitektfirmaerne DISSING + WEITLING architecture og Tegnestuen Vandkunsten viser, hvordan almene boliger kan føre en stolt, dansk boligtradition videre.

Den almene boligsektor har gennem historien sat sig i respekt med banebrydende arkitektur, som har sat standarden for dansk boligbyggeri. Vinderforslagene i konkurrencen Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig viser, hvordan historien fortsættes og fremtidens almene boligbyggeri skal se ud.
Arkitektkonkurrencen er udskrevet af Ministeriet for By, Boliger og Landdistrikter i samarbejde med Akademisk Arkitektforening, Kolding Kommune/Lejerbo Kolding og Aarhus Kommune/Al2bolig.

- En million danskere bor i en almen bolig og det er derfor helt afgørende, at vi løbende udvikler byggeriet, fremtidssikrer det og fastholder det som en god og tryg ramme for de mennesker, der har valgt denne boligform. Det gør vi bl.a. ved at udfordre dem, der tegner byggeriet og dem, der bygger – og det er netop dét, vi nu har gjort med konkurrencen om fremtidens bæredygtige almene bolig. Det almene boligbyggeri har altid gået foran i udviklingen af byggeri og det skal det også gøre i fremtiden – ikke mindst inden for bæredygtighed og arkitekturen, siger minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen.

Efter katastrofen: Seest rejser sig igen

Den 3. november 2004 eksploderede N.P. Johansens Fyrværkerifabrik i Seest og lagde den store grund øde. 35 nyskabende enfamilieshuse med fællesskabet i fokus viser vejen til et bæredygtigt byggeri.

Dommerkomitéen har valgt tegnestuen DISSING + WEITLING architecture’s tæt-lav boliger som vinder blandt 36 forslag i konkurrencen om Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig til den gamle fyrværkerigrund. Det er boliger, der med den nyeste byggeteknik muliggør et utal af variationer og løfter bæredygtighed til nye højder og giver indflydelse til beboerne.

Beboerne får frit udsyn til det enestående fredede mose- og engområde omkring grunden, mens de private haver, der traditionelt følger med tæt-lav rækkehuset, erstattes med et fælles stisystem, der giver ikke blot beboerne, men alle indbyggere i Seest adgang til naturområdet uden at gå på kompromis med beboernes private liv.
Boligerne i Seest forventes opført i 2015.

I Lisbjerg bestemmer beboerne selv

8 km nord for Aarhus Midtby ligger det højprioriterede byudviklingsområde Lisbjerg. Visionen er en kompakt bydel med 20 – 25.000 nye indbyggere, der skal have tæt kontakt til naturen og let adgang til Aarhus med letbane og supercykelsti.

Den plan er nu et skridt nærmere med Tegnestuen Vandkunstens træ-etagebyggeri, der netop er udpeget som vinder i arkitektkonkurrencen om fremtidens bæredygtige almene bolig i Lisbjerg. Med valget af træ som materiale baner projektet vejen til fordel for et materiale med en varm og inviterende glød, der kun bliver smukkere over årene.

Det er ikke kun med materialevalget, at Tegnestuen Vandkunsten gør op med tidligere tiders blok-betonbyggeri. I modsætning til monotont design og planlægning af almene boliger, får beboerne her lov til at påvirke udformningen af lejlighederne, når de selv placerer, monterer og flytter de indvendige vægge. Det giver mulighed for, at boligerne kan udvikle sig med beboernes behov.

Dommerkomitéen har valgt Tegnestuen Vandkunstens forslag som endelig vinder blandt 24 bidrag fra danske og udenlandske arkitekter.

De 40 boliger vil ligge i kanten af Lisbjerg, grænsende til Lisbjerg landsby med udsigt over Egådalen og forventes opført i 2015.