SHL skal tegne bibliotek i Kina

Ssvhmidt hammer lassen architects har vundet konkurrence om at designe et 30.000 kvm stort centralbibliotek i Ningbo, Kina

schmidt hammer lassen architects har vundet førsteplads i en konkurrence om at designe et godt 30.000 kvadratmeter stort centralbibliotek i Ningbo, Kina. Biblioteket er placeret midt i Ningbo New East Town kvarteret, som grænser op til et nyt rekreativt vådområde, der bliver et nyt kulturelt centrum i byen. Med sit åbne og tilgængelige design gør vinderforslaget det muligt, at rumme bibliotekets over to millioner bøger og at fordoble antallet af daglige besøgende.

Ningbo Bibliotek blev grundlagt i 1927 og har regionens største samling af sjældne og historiske bøger. Biblioteket har dagligt 3-4.000 besøgende. Målet med det nye bibliotek er at øge antallet af besøgende til 7-8.000 pr. dag. For at imødekomme det øgede besøgstal har det nye bibliotek en åben planløsning med plads til 3.000 studiepladser.

- Vi har designet et bibliotek, som er åbent og tilgængeligt. Det er organiseret omkring et 8.000 kvadratmeter stort indendørs torv, som indeholder de mest populære biblioteksfunktioner og bogsamlinger,forklarer Morten Schmidt, partner hos schmidt hammer lassen architects og tilføjer:

- Torvet er visuelt åbent til alle sider og skaber forbindelse til en offentlig plads samt en anlagt park og sø, hvilket medfører, at alle indendørsarealer får direkte visuel forbindelse til omgivelserne udenfor.”

I midten af biblioteket findes et atrium, formet som en kæmpe stabel bøger, der indeholder studiepladser, læsebokse, internetstationer og multimedierum. Det rummelige 28 meter høje atrium forbinder torvet i stueetagen med et antal forskningsrum og den historiske samling ovenpå.  Atriet trækker dagslys ned i den centrale del af bygningen om dagen og virker som en lanterne i byen om natten.

- Det nye biblioteksprojekt er en del af den transformation, som Ningbo by i øjeblikket gennemgår. Vores vinderforslag er placeret i hjertet af første fase af den nye byudvikling, lige ved siden af Ningbo bystyres nye hovedbygning. Den placering alene viser, hvor stor betydning biblioteket har for byen, siger Chris Hardie, associeret partner og leder af schmidt hammer lassen architects’ Shanghai kontor.

Ud fra et bæredygtigt perspektiv gør bygningens design brug af passive frem for tekniske løsninger. For eksempel optimeres brugen af dagslys indendørs gennem bygningens placering i forhold til verdenshjørnerne. Naturlig ventilation opnås via det centrale atrium, mens bygningens konstruktioner af frilagt beton bidrager til at regulere temperaturen indendørs i de varme sommermåneder og de kolde vintre.

Ningbo Nyt Bibliotek er det første bibliotek designet af schmidt hammer lassen architects i Kina. Det føjer sig til en imponerende liste af biblioteker, som tegnestuen har designet: otte færdigbyggede og fire under opførelse. Det mest kendte er Det Kongelige Bibliotek i København, som har sat nye standarder for akademiske biblioteker verden over. Det senest opførte bibliotek er Aberdeen Universitetsbibliotek, som modtog en RIBA Award i 2013. Under opførelse er Aarhus’ nye hovedbibliotek – Dokk1, som bliver Skandinaviens største bibliotek, samt Halifax Hovedbibliotek i Canada. Begge forventes åbnet i 2014.

Fakta

Arkitekt
schmidt hammer lassen architects
 
Bygherre
Ningbo by
Ningbo Bibliotek
 
Areal
31.405 kvadratmeter
 
Konkurrence
Førsteplads, inviteret international konkurrence
 
Status
Forventes færdigbygget i 2016
 
Landskabsarkitekt
schmidt hammer lassen architects

Fakta om Ningbo
Ningbo er en af Kinas ældste byer og ligger i et historisk kystområde tre timers togkørsel syd for Shanghai i Zhejiang regionen. Med et befolkningstal på syv millioner er byen økonomisk set en af de stærkeste i området. Trekantsområdet syd for Shanghai, som også tæller byen Hangzhou, er en af Kinas mest betydningsfulde og velstillede regioner.