Nykredits Arkitekturpris 2012 til COBE

Nykredits Arkitekturpris på 500.000 kr. går i år til arkitektfirmaet COBE i København - særlig hæderspris går til arkitekt Kent Martinussen

Skandinaviens største arkitekturpris, Nykredits Arkitekturpris på 500.000 kr., går i år til arkitektfirmaet COBE i København ved arkitekt Dan Stubbergaard. Dan Stubbergaard fik i 2007 Nykredits Motivationspris. Dengang havde tegnestuen endnu ikke fået realiseret nogle projekter, men har siden gennemgået en imponerende professionel udvikling, der har ført til en række prisvindende projekter i ind- og udland.

- Prisudvalget har i sin vurdering lagt vægt på, at COBE mestrer hele det faglige spektrum fra mindre byggerier og byrumsdesign til strategisk planlægning og research. Aktuelt er COBE nok mest kendt for projekteringen og realiseringen af den nye Nørreport Station, og så er de i fuld gang med at planlægge udviklingen af Nordhavn – et af Skandinaviens største og mest ambitiøse byudviklingsprojekter, fortæller formanden for prisudvalget, arkitekt, administrerende direktør Mette Kynne Frandsen.

Nykredits Motivationspris 2012
Den anden del af årets arkitekturpris, Nykredits Motivationspris 2012 på 100.000 kr., går til Powerhouse Company – en global-dansk tegnestue etableret i 2005 af Nanne de Ru og Charles Bessard i henholdsvis Rotterdam og København.

– De to partnere er et eksempel på en af de nye globale-danske tegnestuer, der er begyndt at markere sig herhjemme. Powerhouse Company har publiceret og udstillet internationalt og har opbygget en imponerende research portefølje. Tegnestuen har gjort det til sit særkende at gå i dybden med enhver detalje og vurdere den ud fra alle byggeriets aspekter. Tegnestuen hører til blandt vækstlagets absolut mest talentfulde, lyder det fra Mette Kynne Frandsen.

Særlig hæderspris
I forbindelse med uddelingen af dette års arkitekturpriser har Nykredits Fond besluttet at give en særlig hæderspris på 50.000 kr. til arkitekt Kent Martinussen – en dansk arkitekt, der har formået at sætte arkitekturen på den politiske dagsorden og har haft en central betydning for de sidste 10 års udvikling af den nordiske arkitekturtradition. Han har desuden givet unge arkitekter muligheder for at blive set og hørt i ind- og udland.

– I sit virke som administrerende direktør for Dansk Arkitektur Center har Kent Martinussen positioneret danske arkitekter internationalt, sat fokus på arkitekturen som et oplagt vækstpotentiale for samfundsøkonomien og bidraget med løsninger og svar på globaliseringens mangeartede udfordringer, siger koncernchef Peter Engberg Jensen.

Kulturminister Uffe Elbæk overrækker priserne ved et arrangement i Nykredits hovedsæde den 29. maj kl. 17, hvortil pressen er velkommen.

Det er Nykredits Fond, der står bag Nykredits Arkitekturpris. Prisen er Skandinaviens største, og med sine 500.000 kr. tæller den blandt førende arkitekturpriser som The Pritzker Architecture Prize og den prestigefyldte Mies van der Rohe Pris.

Seneste års modtagere af Nykredits Arkitekturpris
2011    Cubo Arkitekter
2010    Arkitektkontoret SLA
2009    Tegnestuen Entasis
2008    Arkitektfirmaet CEBRA
2007    Dorte Mandrup Arkitekter