Retten på Frederiksberg vinder britisk arkitekturpris

Frederiksbergs nye retsbygning har modtaget en RIBA International Award uddelt af det britiske arkitektforbund

 Frederiksbergs nye retsbygning, tegnet af 3XN, har modtaget en RIBA International Award uddelt af det britiske arkitektforbund – Royal Institute of British Architects.

Siden 1966 fra det britiske arkitektforbund hvert år uddelt priser til ny arkitektur af særlig høj kvalitet. I år er ni priser gået til projekter udenfor Storbritannien, herunder Retten på Frederiksberg, og projekter af en række fremtrædende internationale arkitekter såsom Zaha Hadid og David Chipperfield.

I forbindelse med offentliggørelsen udtaler juryen:

The considerable bulk of the building is mitigated by a generously proportioned sloping roof which runs down to the lesser form of the neighbouring 1921 classical Court House, to which it is linked by a high-level glazed bridge. Its relevance and sensitivity to context is celebrated through the use of beautifully crafted in-situ and pre-fabricated panels of brickwork, and its fenestration enlivened by the use of external, folding, perforated aluminium shutters.

Arkitektbeskrivelse:

Retten på Frederiksberg er resultatet af en grundig og pragmatisk proces, hvor de udfordringer, som programmet og placeringen bød på, var det kreative udgangspunkt for 3XN. Resultatet er en elegant bygning, som på en gang fremstår klassisk og moderne.

Arkitekturen tager sit udgangspunkt fra den nærliggende neoklassiske retsbygning designet af Hack Kampmann og opført 1921. For at sikre en respektfuld dialog med Kampmanns bygning valgte 3XN kun at udnytte dele af den 5.000 m2 store grund, samt at holde den nye retsbygning lavere mod Kampmanns bygning mod øst, mens den er stigende mod de højere og nyere bygninger mod syd.

Disse valg resulterer i en kompakt struktur på i alt 5.500 m2, som har en respektfuld vinkel på 45 grader i forhold til den fredede retsbygning. Der er en åben korridor mellem de to bygninger, som er forbundet med en gangbro i glas.

Bæredygtighedsstrategien har været ambitiøs. Bygningens kompakte form, den gode udnyttelse af dagslyset og naturlig ventilation giver sammen med termoaktive overflader med natkøling betydelige energibesparelser. Desuden har bygningen har et grønt tag.

Projektfakta:

Adresse: Howitzvej, 2000 Frederiksberg, Danmark

Færdiggjort: Oktober 2012

Størrelse: 5.500 m2 (8.200 kvm kælder)

Bygherre: Slots- og ejendomsstyrelsen

Arkitekt og indretningsdesign: 3XN

Ingeniør: Lemming & Eriksson

Landskab: Schønherr

Entreprenør: Pihl & Son

Lyskunst: Steven Scott