International anerkendelse til dansk arkitektur

Islands nye koncerthus, Harpa, og Superkilen af BIG er to af fem projekter, der kan modtage en af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser

Mies van der Rohe-prisen uddeles af Mies van der Rohe-stiftelsen og Europa-kommisionen. Prisen uddeles hvert andet år. I alt blev 335 værker fra 37 europæiske lande indstillet til prisen. De fem finalister blev udvalgt af en international jury. Den endelige vinder vil blive bekendtgjort i maj, og priserne bliver uddelt ved en prisoverrækkelse i juni i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona i Spanien.

Ud over Harpa er finalisterne Superkilen af BIG, rådhuset i Gent, Belgien, af Robbrecht en Daem architecten og Marie-José Van Hee architecten, alderdomshjem i Alcácer do Sal, Portugal, af Aires Mateus Arquitectos og Metropol Parasol i Sevilla, Spanien, af J. Mayer H.

Androulla Vassiliou, EU's kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom siger: - Jeg vil gerne lykønske alle de nominerede arkitekter og finalisterne i særdeleshed. Vi har en stor rigdom af talenter inden for europæisk arkitektur, som er et godt eksempel på vores dynamiske kulturelle og kreative sektor. Samtidig må vi ikke glemme, at arkitekturbranchen står over for store udfordringer som følge af den økonomiske afmatning. Europa-Kommissionen og Mies van der Rohe-stiftelsen er fast besluttede på at støtte denne sektor, som skaber vækst og job, samtidig med at den forskønner samfundet og styrker det sociale sammenhold.

Det er kun anden gang i prisens historie, at et dansk projekt er med i finalen. Første gang var i 2001, hvor Nordeas hovedsæde på Christianshavn i København var i finalen. Det er også tegnet af Henning Larsen Architects.