Arkitekturpriser til gådefuldt byhus

BBP Arkitekterpræmieret for modernistisk byhus, som forvandler udseende over døgnets timer og diskret tilpasser sig historiske naboer
Tekst: 

BBP Arkitekter har specialiseret sig i indpasning af ny utraditionel arkitektur i historiske omgivelser. Nu er den københavnske tegnestue blevet præmieret to gange for et modernistisk byhus, som forvandler udseende over døgnets timer og gør en dyd ud af at tilpasse sig diskret til sine historiske naboer.

 

For anden gang inden for bare otte dage er tegnestuen BPP Arkitekter blevet præmieret for elegant indpasning af ny utraditionel arkitektur i historiske omgivelser. Det er den innovative ombygning af smykkefirmaet Trollbeads domicil i det historiske Nyhavn, som BBP Arkitekter høster hæder for.

På mange måder minder det gyldne hus om de gamle venetianske købmandspaladser med handel i de nederste etager og bolig øverst. Det kombinerer københavner-byhuset med et modernistisk glashus og løser det typiske dilemma, om man skal bygge moderne eller klassisk i historiske omgivelser.

Den 21. november blev huset præmieret af Københavns Kommune, som hvert år belønner gode og smukke bygninger af særlig kvalitet, der indgår som betydningsfulde træk i bymiljøet. Og den 14. november blev BBP Arkitekter hædret med Tyndpladegruppens Arkitekturpris 2013 for fremragende arkitektonisk anvendelse af tyndplade. Denne pris, som huset i Nyhavn vandt foran andre spektakulære byggerier som Den Blå Planet på Amager, uddeles hvert andet år af landets førende producenter af tyndplader og -profiler til byggeindustrien.

 

- Dette hus er arkitektonisk overbevisende og tilpasser sig poetisk og afdæmpet det historiske kvarter på stedet. Ved at supplere vores bygningskultur med ny arkitektur, der i et moderne formsprog tolker og fornyer den københavnske egenart, holder vi vores kulturarv levende,”siger stadsarkitekt Tina Saaby fra Københavns Kommune. 

Det nye Trollbeads domicil er en ombygning af et trist betonkontorhus fra 1960, som oprindeligt var trukket lidt tilbage fra gadens smukke gamle 1700-tals huse. Nu flugter huset med gadens øvrige bygninger, og facaden matcher de historiske nabohuses vinduesåbninger og kvadresten, så man på afstand knap bemærker det.

- Vi er meget optaget af arkitekturhistorien, der på mange måder inspirerer os mere end de sidste nye tidsskrifter. Når man bygger i historiske omgivelser, er det vigtigt at finde stedets tone og spille videre på den. En bygning skal opføre sig normalt i bybilledet, men når man kommer tæt på, må den gerne overraske. Et godt hus må gerne være lidt gådefuldt," siger arkitekt MAA Ebbe Wæhrens, som er partner hos BBP og står bag transformationen af huset i Toldbodgade.

 

Data

Byggeriets officielle navn: Trollbeads Domicil

Adresse: Toldbodgade 13, København K

Bygherre: Lise Aagaard Copenhagen

Arkitekter: BBP ARKITEKTER AS

Arkitektmedarbejdere: Ebbe Wæhrens, Lars Rex Christensen, Kathrine B. Brauer

Ingeniør: Orbicon

Kunstnerisk udsmykning: Lene Toni Kjeld

Facadeskærm: Faber Odense

Entreprenører: Kai Andersen A/S, Art Andersen

Færdiggjort: 2013

 

 

Fotos af bygningen: Fotograf Jens Lindhe.