Teglstens-pris gik til thailandsk byggeri

Kantana Film and Animation Institute’ i Thailand modtog dette års Brick Award 2014 fra Wienerberger

Nytænkning og mursten er ingredienser i de projekter, som modtager teglproducenten Wienerbergers arkitekturpris ’Brick 14’.

Murstensbyggeri er en gammel tradition over hele kloden, hvor der findes ler, men tegl er som byggemateriale på én gang tidløst og moderne – og det er dét Wienerberger ønsker at fremhæve ved at uddele denne pris hvert andet år. Der er indsendt projekter fra hele verden. Denne gang modtog juryen 300 forslag, hvoraf 50 blev indstillet og præmieret af en international, uvildig jury.

Dette års prisuddeling af ’Brick ’14’ foregik i Wien den 8. maj, her fremhævede COE Heimo Scheuch betydningen af den gensidige inspiration, der ligger i at fremhæve og synligøre projekter, hvor teglet er brugt på nye og anderledes måder.

Den fornemste pris blev tildelt ’Kantana Film and Animation Institute’ i Thailand. Wang Shu, jury-medlem og Pritzker Prize vinder 2012, beskriver projektet således,

- Det er meget simpelt, men meget smukt – det var det første projekt, der fik mig til at tænke: Dette er fantastisk.

Trods en enkel plan opleves byggeriet som en labyrint af tegl, hvor enkelte store træer kaster deres skygge. De bølgende mure er hule og akkumulerer derfor ikke megen varme – de bidrager til naturlig ventilation. Byggeriet er opført i 2011 af lokale arbejdsløse af håndlavede mursten fra den eneste landsby i Thailand, der stadig fremstiller mursten. Efterfølgende har der været efterspørgsel på både mursten og håndværkere i området.

De vindende projekter kan ses på www.brickaward.com