Forbedret boligmarked undervejs

Boligmarkedet vil samlet set ramme bunden i 2012, mens markedet vil forbedres i de større byer, vurderer BRFkredit a/s

Der er ganske meget, der tyder på, at boligmarkedet rammer bunden i 2012. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ejerlejlighederne er i et voldsomt comeback, idet de steg med 2,7 procent fra december til januar. Tilsvarende udvikling ses på sommerhusmarkedet.

- Dagens tal er overraskende godt nyt omkring boligmarkedet. Sommerhusene steg således med 3 procent igennem januar. Parcelhusene fortsætter imidlertid den kedelige tendensen og er faldet med 0,2 procent. En del af prisstigningerne kan formentlig tilskrives, at det aktuelt er de mest attraktive boliger, der bliver solgt. Det understreges ved, at den gennemsnitlige købesum for enfamiliehuse fra december til januar er steget fra 1.662.000 kr. til 1.673.000 kr. Omregnes dette til vægtede kvadratmeterpriser er der tale om et prisfald, så der er noget der tyder på, at vi har købt større boliger i januar end i december, siger Mikkel Høegh, seniorøkonom i BRFkredit a/s. 

Sæsoneffekt

- Der er dog typisk en vis sæsoneffekt i januar, som ofte er en god måned i forhold til ejendomssalg. Det ændrer dog ikke ved, at udviklingen for ejerlejligheder er overraskende. For ejerlejligheder taler man imidlertid om en skilsmisseeffekt i januar efter, at julen er ”vel” overstået med børnene. Aktivitetsniveauet i januar var dog fortsat på et lavt niveau. Der var således 1.713 tinglyste salg af parcelhuse samt 755 ejerlejlighedssalg og 243 sommerhus salg. Det betyder, at til trods for, at man har talt om et frossent boligmarked, sælges der i gennemsnit mere end 87 boliger pr. dag. Det er langt fra rekorden, men dog ikke det samme som, at det er umuligt at omsætte en bolig i dagens Danmark. Ser man på udviklingen over det seneste år, er priserne imidlertid faldet for alle kategorier. Således faldt priserne på parcelhuse med 6,4 procent fra januar 2011 til januar 2012, og tilsvarende er ejerlejlighederne faldet med 4,3 procent, mens sommerhusene er faldet med 5,2 procent, siger Mikkel Høegh og fortsætter:

- Vi har en forventning om, at boligmarkedet i løbet af 2012 vil løsne op. Det betyder, at priserne i løbet af 2012 vil ramme bunden for at stabilisere sig. Det betyder, at vi forventer, at boligmarkedet på årsniveau vil falde med op til to procent. Prognosen dækker imidlertid over store regionale forskelle, hvor vi forventer at se bedringen først i og omkring hovedstaden og andre større byer. At det vil forholde sig sådan eksemplificeres i dagens tal ved, at ejerlejlighederne steg i pris i januar. Det er især bedringen i dansk økonomi, der vil drive stabiliseringen. I den forbindelse er udviklingen i beskæftigelsen en afgørende faktor. Der er ingen tvivl om, at vi p.t. har et boligmarked, hvor alle økonomiske faktorer taler for højere priser, men pga. den vedblivende uro omkring boligdebatten og den aktuelle økonomiske situation, er danskerne ganske tilbageholdende. En bedring på arbejdsmarkedet vil imidlertid alt andet lige føre til, at flere har mod på at kaste sig ud i en større investering. Alle tegn peger på, at dansk økonomi er på vej i en bedre gænge, hvilket er positivt. Vi må dog indstille os på, at bedringen i dansk økonomi kommer langsomt, siger Mikkel Høegh.