Grønt konferencenter på Bornholm

Det eksperimenterende viden- og konferencecenter Green Solution House, tegnet af 3XN, skal opføres på Bornholm

3XN er arkitekten bag det ambitiøse Green Solution House, som netop har opnået finansiering og skal opføres på Bornholm. Centerets gennemførte grønne og bæredygtige arkitektur forventes at tiltrække markant flere erhvervsturister til øen, og viser, at arkitektur kan blive en væsentlig kilde til mere grøn vækst.

Det 4.500 kvm store viden- og konferencecenter Green Solution House vil tage begrebet bæredygtighed til nye dimensioner og er samtidig et af de første byggerier i Europa, der bygges inspireret af Cradle to Cradle principperne, som er et såkaldt kredsløbsdesign, hvor al spild og belastning af naturen er bandlyst.

Så vidt muligt kan alle anvendte byggematerialer enten genbruges eller nedbrydes biologisk, ligesom særlige affaldssystemer sikrer, at også det daglige forbrug enten genbruges eller komposteres. Solcelleanlæg bidrager til energiforsyningen, og der produceres økologisk frugt og grønt til gæsterne i en række integrerede væksthuse, hvor regnvandet opsamles og bygningens brugsvand genanvendes.

- Der er kæmpe potentialer i grønne materialer og teknologier - både økonomisk og miljømæssigt. Med dette projekt viser vi verden, at vi kan skabe en bæredygtig arkitektur, der bidrager til sine omgivelser uden at gå på kompromis med den æstetiske kvalitet, som dansk arkitektur også er kendt for, siger Kasper Guldager Jørgensen, chef for 3XN’s grønne innovationsenhed, GXN.

Green Solution House er et centralt element i Bornholms 'Bright Green Island'-strategi, og en rundspørge blandt professionelle mødearrangører viser, at viden- og konferencecentret vil tiltrække markant flere udenlandske mødeturister til øen. Det betyder ikke blot en øget eksponering af dansk grøn arkitektur, men også højere omsætning for handelslivet og nye arbejdspladser.