Hver time valg mellem syv driftsløsninger

Det nye Viborg Rådhus er energioptimeret med lysstyring, grundvandskøling og naturlig ventilation

Viborg Rådhus er det første danske kontorbyggeri, der forventes at kunne reducere det samlede energikrav til halvdelen af de gældende krav. Dette opnås gennem optimeret isolering, sammensætning af en vifte af tekniske løsninger og ikke mindst en effektiv styring af dem.

Hver time valg mellem syv driftsløsninger

- I kontorområderne har vi programmeret nærved-lys, der lyser med 20 pct. effekt over naboskrivebordet, fortæller projektleder Jacob Jensen fra El-firma Kjeld Jacobsen A/S. (Foto: Fotograferne Nibe).

- Huset er tilpasset syv former for drift. Hver time døgnet rundt udfører CTS’en en analyse af, hvilken driftsform, der i forhold til energiforbrug er mest hensigtsmæssig lige nu, hvorefter anlægget slår over på den valgte metode. Naturligvis er nogle driftsformer mest egnet til sommer og andre til vinter, men den løbende analyse er i høj grad med til at sikre den optimale klimaløsning med forbrug af færrest mulige ressourcer, siger Jacob Jensen, projektleder hos El-Firma Kjeld Jacobsen A/S, der har udført el-fagentreprisen.

Installationsfirmaet med afdelinger i Skive og Viborg har parallelt med Brøndum A/S, der udførte VVS, ventilation og sprinkling, stået for de tekniske installationer. De byder på flere nye og optimerede løsninger. Varmepumpe kombineres med termoaktive betondæk, der bidrager til at holde på henholdsvis varme og kulde. Og med et adsorptionsanlæg med jordlager samt brøndboringer til grundvandskøling.

Ventilationen har en samlet kapacitet på 484.000 kbm luft i timen, fordelt på mekanisk komfortventilation, naturlig ventilation, røgudsugning og udsugningsanlæg.

Millimeterstyring af opluk

Den naturlige ventilation leveres af opluk fra WindowMaster A/S bygget ind i atriets ovenlys. De styres af motorcontrollere, der er forbundet med husets Dominus CTS og en række brandcentraler. Komfortmæssigt reguleres oplukkene på millimeter, så rummet konstant holder den forhåndsindstillede temperatur.

Kjeld Jacobsen A/S har installeret automatisk brandalarmeringsanlæg, talevarsling, automatisk brandventilation, naturlig ventilation, nødstrømsanlæg, styring til solgardiner, samt belysning, lysstyring, el, edb og fibernet.

Kun synlig, når den er tændt

Belysningsmæssigt bemærker man indvendigt armaturet Ray fra Fagerhult A/S. Eller rettere sagt, det gør man kun, når lysrørerne er tændt, idet de er designet til at erstatte et panel i Dampas og andre fabrikanters lamellofter. I Rockfon lofterne er der indbygget runde armaturer fra Lightmakers A/S.

- Ved hjælp af Dali spoler og Philips controllere kan lysstyringen programmeres til det, man ønsker. I storrumskontorerne er systemet indstillet til at levere nærved-lys. Det vil sige, at hvis kun et enkelt skrivebord i lokalet er bemandet, vil lamperne over nabobordene automatisk levere 20 pct. af normal lysstyrke med henblik på at opnå en mere behagelig fordeling af lyset, fortæller Jacob Jensen.

Avancerede lysmaster fra Hess

Endnu mangler El-Firma Kjeld Jacobsen A/S at montere udebelysningen. Den kommer til at bestå af de avancerede ‘City Elements’ master fra Hess AG Form + Licht. Et nyudviklet modulært belysningssystem, der er yderst energioptimeret. Lamperne formår, bl.a. ved hjælp af reflektorer og anden form for optik, at oplyse pladsen omkring rådhuset blot med brug af 35 W lyskilder. Forskellige faciliteter, såsom ladestationer, kan indbygges i bunden af masterne.

På et sent tidspunkt i byggeforløbet udbød Viborg Kommune et solcelleanlæg som led i energioptimeringen af det nye rådhus. Også denne entreprise tilfaldt Kjeld Jacobsen A/S, der installerer 760 kvm solceller på tagene til de overdækkede parkeringspladser.

Bravidas elevatorer

Blandt installationerne er også de tre elevatorer, der i hver sin lukkede betonskakt forbinder samtlige syv plan i huset inklusive kælder. Bravida Danmarks A/S´ afdeling i Holstebro har leveret og monteret to personelevatorer og en vareelevator af mærket Orona.

Personelevatorerne glider gearløst op og ned med en fart af 1,6 m/sekund. De er tovbårne med lydsvage, nylonbelagte wirer. Bravida har p.t. installeret 300 stk. af denne type elevator i Danmark.