Nultolerance i stål og beton

Det skæve tag på Viborg Rådhus krævede 3D-animationer, pendul og is i maven. Den markante ikkebærende facade blev monteret af AE Stålmontage

En 20 ton tung og 35 m lang HIB-stålbjælke har fire 18 mm huller placeret i kvadrat i hver ende. Bjælken løftes op over fem etager og fires langsomt ned over to betonsøjler med indstøbte gevindstænger i toppen. Og minsandten, søjlernes fire stænger tager gnidningsfrit imod bjælkens to gange fire huller. På med møtrikkerne og spænd!

Sådan bygger man, når det skal være helt præcist. Tre stålbjælker på i alt 43 ton produceret af DS Stålkonstruktion A/S var udset til at bære den komplekse tagkonstruktion på Viborgs nye rådhus fordelt på fem betonsøjler. For at overhovedet at forstå konstruktionen og derpå fremstille stålet til det på alle ledder skæve tag, var det nødvendigt at operere med 3D-animationer fra Tekla Structures, som flere af de øvrige fagentreprenører også fik nytte af.

Entrepriseleder Anders Færge­gaard Pedersen fra råhusentreprenøren MT Højgaard A/S, husker tydeligt lørdag den 29. maj 2010, hvor de tre stålbjælker ankom med særtransport til byggepladsen for straks derefter at blive hejset op og monteret.

- Det var forberedt gennem måneder med beregninger og indhentning af tilladelser. Lørdag blev valgt både af hensyn til den minimale trafik, og for at der ikke skulle gå folk rundt på byggepladsen. Taber man en bjælke af de dimensioner fra stor højde, må man ned i kælderen for at lede efter den, fastslår Anders F. Pedersen.

Ekstra støtte og tre kraner

Normalt har man en vis margen at operere inden for ved søjle-/bjælkekonstruktioner. Her var der ingen tolerance at give af.

- Hvis man tillader tolerance i en konstruktion som denne, kan der på grund af de kræfter, der er på spil, opstå slør, som klipper boltene over. Betonsøjlerne var forinden blevet afstivet over to etager med særligt kraftige støttekonstruktioner for at eliminere vindrystelser. Landmålerne var på overarbejde med pendul for at sikre, at søjlen stod præcis i det kryds, de havde tegnet i toppen af den, fortæller Anders F. Pedersen.

Foruden byggepladsens egen kran var to meget store mobilkraner blevet lejet ind til at løfte og fastholde de tre HIB-bjælker under montagen. Ingeniøren Cowi havde forinden beregnet, at kranerne ville kunne placeres så tæt på bygningen, som løfteopgaven krævede.

1,5 km Deltabjælker

Til at bære huldækkene, der danner rådhusets fem overetager, er der brugt i alt 1,5 km Deltabjælker fra Peikko Danmark ApS. Delta­bjælken er en stålbjælke, som efter montage på pladsen udstøbes med beton. Til dens fortrin hører, at den sammenlignet med traditionelle betonbjælker kræver mindre plads og kan indgå i ukurante og komplekse samlinger med flere sideforbindelser i samme niveau. Herved bliver der større frihøjde i rummet og mere plads til at placere installationer under dækkene.

Stor facadeopgave

Hovedbygningens facade med de mønsterdannende skrå og lodrette metalsprosser indgår således ikke i den bærende konstruktion, hvad man kunne forledes til at tro ud fra de kraftige dimensioner. Facadebeklædningen blev sat på af lukningsentreprenøren AE Stålmontage a/s, efter at huset var rejst. Støvringvirksomheden har haft underentreprenører i form af HP3 A/S, der leverede de lette, isolerende trækassetter, facaden er monteret på, samt Eiler Thomsen Alufacader A/S, der stod for glas/alu-delen. Entreprisen har også omfattet de tre store ovenlys med opluk til naturlig ventilation leveret af Window­Master A/S.

Mellem vinduesbåndene og omkring tagterrassen er der monteret grå Reynobond pladebeklædning oven på en vindstopper fra Cembrit A/S i Ålborg. Sidstnævnte er en diffusionsåben eternitplade, som modstår angreb fra råd og svamp både under og efter montagen.

Helt tæt hus

Under hele processen har AE Stålmontage haft fokus og rådgivning rettet mod at gøre huset helt tæt som led i energioptimeringen. I maj var der eksamen i form af en trykprøve udført af firmaet Dansk Infrarød Inspektion (DII), der aldrig tidligere har testet så stor en bygning.

- Vi bestod med en værdi, der lå væsentligt under myndighedskravet. Dejligt at få bekræftet, at vi har været omhyggelige. For os har det først og fremmest været en udfordring, at opgaven har været så omfattende i materialemængde og antal kvadratmeter, siger projektleder Søren Vestergaard, AE Stålmontage a/s.