Vindmøller integreret i arkitekturen

Nyuddannet ingeniør fra Aalborg Universitet præsenterer bygningsdesign med vindmøller integereret

I 2008 opsatte Rambøll og Norwin tre vindmøller i Bahrain World Trade Center. Det var første gang at moderne vindmøller på denne måde blev koblet med arkitekturen. Det følger en nyuddannet ingeniør fra Aalborg Universitet nu op på med et bygningsdesign, der integrerer vindmøllerne.

- Det giver et godt udgangspunkt for at udvikle og vende ulemperne til fordele. Danmark har rigtig gode vindforhold, og det ville være ærgerligt ikke at udnytte dem til at lave vindenergi, for der er et kæmpe potentiale. Man kan godt have vindmøller i byerne og samtidig sørge for gode livsvilkår for beboerne. Min målsætning med projektet er at vise, at vindmøller ikke er til gene. De kan bruges meget effektivt som et formgivende element, siger den 25-årige lettisk-fødte Zane Biseniece.

I hendes kandidatprojekt har hun placeret et moderne hotel med indbyggede vindmøller tæt ved Aalborg Lufthavn. Placeringen er valgt på grund af de gode vindforhold ved Limfjorden. Projektet viser, at integration af vindmøller i bymæssig bebyggelse og samtidig tage støjhensyn godt kan lade sig gøre.


- I mit design har jeg lagt særlig vægt på at fremhæve vindmøllerne og rummet omkring dem. Vindmøllerne kan udformes efter bygningerne og arkitekturen. I stedet for at placere vindmøllerne på toppen af bygningerne eller som vedhæng ved siden af, kan de tænkes ind i udformningen af byggeriet og skabe nye og anderledes indtryk, forklarer den unge designingeniør.