Rejsegilde på FN Byen

FN Byen på Marmormolen er ved at tage form. I denne uge kunne håndværkerne fejre rejsegilde

Foto: By & Havn

Ved årsskiftet 2012/2013 samler FN sine danske aktiviteter i en helt ny FN By på Marmormolen. Bygningen kan rumme op til 1.050 arbejdspladser, og medarbejderne kommer fra hele verden. De kommer til at arbejde i et af Danmarks mest moderne og klimarigtige byggerier.

Lige fra de første tanker om en ny FN By i København opstod for godt ti år siden, har tidsplanen været, at en ny bygning skulle tages i brug i starten af 2013. Den tidsplan holder fortsat og derfor var der stor ros til alle involverede parter fra talerstolen ved dagens rejsegilde, oplyser By og Havn, der er bygherre på projektet, som lejes ud til Slots- og Ejendomsstyrelsen umiddelbart efter færdiggørelsen.

- Det er en af de største lokaliseringsopgaver, vi har håndteret i Slots- og Ejendomsstyrelsen, og vi er glade for, at vi med dette projekt kan bidrage til at udvikle FN’s aktiviteter – og dermed et stort antal arbejdspladser – i Danmark. Og samtidig får vi på Marmormolen et funktionelt, energirigtigt og arkitektonisk spændende byggeri, der vil blive et vartegn for området, siger Slots- og Ejendomsstyrelsens direktør Carsten Jarlov.

FN Byen får en høj klima- og miljømæssig profil. Byggeriet er et energiklasse 1-byggeri, hvilket betyder, at der i huset skal bruges under 50 KwH pr. kvm pr. år. Samtidigt er byggeriet blevet målt i det internationalt anerkendte LEED-system, der måler og guider byggeriers bæredygtighed. Her står FN Byen til at modtage guld for sine mange ressourcebesparende tiltag inden for vandforbrug, klima og energi. Blandt andet genbruges regnvandet i toiletterne, der installeres solceller på taget og havvandet hjælper til afkølingen af huset.

Den 28.000 kvm store stjerneformede bygning på seks etager kommer til at ligge på sin egen ø på Marmormolen. Byggeriet er tegnet af er 3XN og Pihl & Søn er totalentreprenør.