Byggeriet foran mindre comeback det næste år

Mindre bedring i dansk byggeri i vente for 2011 og optimismen svagt på vej tilbage, viser rundspørge, foretaget af Byggeplads.dk
Tekst: 

Ifølge Dansk Byggeri vil nedgangen i den samlede byggeaktivitet vil fortsætte i 2011. Til gengæld forventes konjunkturerne at vende en anelse til næste år.

- Nedgangen i beskæftigelsen vil i år være på et par tusinde mand. Anlægsområdet og det almene byggeri vil trække aktiviteten i den rigtige retning, men der vil fortsat være tilbagegang på de øvrige markeder inden for branchen, siger seniorøkonom Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

- Nedgangen i boligbyggeriet har medført et fald i beskæftigelsen fra ca. 180.000 i 2007 til de ca. 137.000 vi forventer 2011. Men så mener vi også, at bunden er nået. Til næste år er der udsigt til fremgang med en svag stigning på 1.500 arbejdspladser.

Størst optimisme knytter sig til effekten af de store anlægsprojekter, investeringer på vejområdet, en udbygning af jernbanerne og anlægsarbejde i forbindelse med Metro Cityringen i København.

Nybyggeriet ligger mest underdrejet, hvor opførelsen af privatboliger ifølge Dansk Byggeri vil ligge på et rekordlavt niveau i år, fordi mange private valgte at fremrykke deres byggerier, så de var klar inden introduktionen af byggemomsen ved årsskiftet. Deraf følger også, at der bliver bygget meget lidt i år - og kun en smule mere i 2012.

Udsigt til bedre ordretillid

Håndværksrådet ser mere lyst på byggeriet, selvom det er på et lavt niveau:

- Hvis man sammenligner udsigterne for 2011 og hvordan udsigterne for 2010 så ud for nøjagtig ét år siden, så er der ingen tvivl om, at udsigterne for byggeriet er blevet bedre. Men selvom fremtiden tegner lidt lysere for branchen, så er der stadig et godt stykke vej til, at situationen i branchen er normaliseret. Vi vurderer, at ordretilliden for byggeriet igen vil blive positiv, når vi har spurgt vores virksomheder i slutningen af februar, siger Ane Buch, direktør for Håndværksrådet.

Hos de rådgivende ingeniører er der også optimisme at spore:

- Vi vurderer, at 2011 bliver et bedre år end 2010. Der har fundet en generel tilpasning af virksomhederne til, i løbet af 2010. Således har vi set en svag reduktion i medarbejderstaben og en væsentlig justering af fokus til andre forretningsområder end nybyggeri. Kombineret med en svag vækst i byggeaktiviteten i det kommende år, vil det justerede fokus, forbedre virksomhedernes indtjening og omsætning, siger Henrik Garver, direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

Arkitekterne pessimistiske

- Arkitektbranchen er fortsat hårdt ramt af den lavkonjunkturen, som slog igennem med stor styrke i sommeren 2008, og som har holdt aktiviteten på et moderat niveau gennem 2009 og 2010. Ved udgangen af 2010 var stemningen i arkitektbranchen udtalt negativt. 42 procent af arkitektvirksomhederne vurderer forretningsklimaet som dårligt, mens kun ganske få er positive. En lille opmuntring finder vi på eksportmarkederne, hvor nogle af vores medlemsvirksomheder gennem 2010 har haft held til at vinde spændende konkurrencer. Det lover godt for at opretholde aktiviteten hos de mest internationalt orienterede arkitektvirksomheder, siger Christian Lerche, direktør for Dansk Arkitekter.

Foto: Simon Ladefoged.