Kurser til byggebranchen topper

Den lave aktivitet i byggeriet har ført til, at flere end tidligere er blevet videreruddannet på AMU-kurser

Antallet af medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen på AMU-kurser har været stødt stigende siden 2004. Den store stigning fandt sted fra 2008 til 2009, hvor antallet af AMU-kursister steg fra 49.000 til 78.000, og nye tal fra Undervisningsministeriet tyder på, at man sidste år ramte 80.000 kursister.

- Det er naturligt, at virksomhederne ønsker at udnytte perioder med lav aktivitet til at opkvalificere medarbejderne. Og det er meget positivt, at både virksomheder og medarbejdere stadig er fokuserede på at fremtidssikre den faglige kunnen, siger afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.

De mest efterspurgte kurser, er faglige kurser inden for byggeri og anlæg. På andenpladsen er handel, administration, kommunikation og ledelse, og herefter kommer transport samt teknik og energi.

Disse tal er helt i tråd med, at det primært er medarbejdere med en faglig uddannelse, der gør brug af efteruddannelse i AMU-regi. Samlet set er det under 10% af kursisterne inden for byggeri og anlæg, som har en videregående uddannelse, og derfor bliver berørt af den ændring, som indebærer, at kursister med en videregående uddannelse fra årsskiftet skalbetale fuld pris for AMU-kurser.

Ændringerne er en del af regeringens genopretningspakke. En anden konsekvens er en nedsættelse af den såkaldte VEU-godtgørelse (godtgørelse for voksen- og efteruddannelse).

- Det er naturligvis ærgerligt med disse ændringer på et så vigtigt område, men det var en nødvendig del af genopretningsplanen. Til gengæld har Dansk Byggeri taget initiativ til, at tilskuddet fra Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond til AMU-kurser sættes op for at kompensere for den lavere VEUgodtgørelse.

Det gælder både for generelle AMU-efteruddannelseskurser og for AMU-kontraktuddannelser, slutter Louise Pihl.