Smedeværksted blev til to lækre lejligheder

Etagedækket var meget lydt, og der var ingen vådrum. Men så blev det renoveret

Henning Carlsens ejendom ligger på Trøjborgvej i Århus. Det er en eftertragtet og central beliggenhed, når man bor i Århus. Selv bor Henning Carlsen i et helt andet miljø. Nemlig på et idyllisk landsted på Djursland. Men det er snart slut. Han vil flytte ind i sin egen ejendom. Ind i det pulserende byliv frem for at hænge på det krævende arbejde med at vedligeholde sit landsted.

Det samme gælder Henning Carlsens lejer i stueetagen. Han har taget turen fra en stor villa i Aarhusforstaden Tilst ind til sit barndomskvarter Trøjborg. Og han kan ikke skjule sin glæde over det valg.

Der hersker ro i baggården. Tidligere var det smedene i værkstedet, som skabte lydbilledet i gården. Men det nedlagte smedeværksted er nu omdannet til to imponerende lejeboliger, og nu er det fuglenes sang, som man kan høre i baggården.

– Jeg har ønsket at bevare nogle spor fra bygningens fortid, og det kunne vi for eksempel gøre med loftet, de gamle vinduesåbninger og de rå murstensvægge, fortæller Henning Carlsen.

En del af de helt nye elinstallationer rummer også et vidnesbyrd om fortiden. Ad rå planker løber elkablerne på samme vis som tidligere under det buede loft. Loftets mange buer giver et spil, og skaber en helt anden stemning end et standard glat loft.

Newyorkerlook

De rå murstensvægge kan godt dele vandene, fortæller Henning Carlsen. Men i begge lejemålene er der stor tilfredshed med det valg.

– Det ser da fedt ud, lyder det fra lejeren Jørgen, som også er meget glad for sin terrasse. Den får sol ved 13-tiden. Henning Carlsen har valgt at bruge trådløse kontakter en del steder.

– På den måde har jeg undgået at fræse ud i de gamle murstensvægge. Batteriet til de trådløse kontakter holder i flere år!

Gulvene

Der er indlagt gulvvarme over det hele inklusiv vådrum. Og der er også tænkt på lydisolering. Henning Carlsen forklarer:

– Jeg synes, at lydgennemtrængning er et stort problem. Derfor fik jeg et lydteknisk firma til at måle og komme med nogle anbefalinger. Etagedækket bestod af armeret beton og leca. Samlet dæktykkelse var cirka 170 mm.

Oven på det eksisterende gulv blev der lagt 50 mm armeret beton, 50 mm trædebatts fra Rockwool, 15 mm forskudte fibergipsplader, 22 mm spånplade med varmespor og øverst 20 mm trægulv. Det har givet et gulv, som ikke transmitterer lyden nedefter, og som er behageligt at gå på. I badeværelset er løsningen lidt anderledes, som det fremgår af tværsnitsillustrationen.

Lys

Førstesalslejligheden har fået monteret en stribe enorme ovenlysvinduer. Ikke fra Velux, men fra tyske Fakro.

– Jeg så dem på Byggerimessen i Fredericia, og jeg syntes at de så meget pæne ud på et ret fladt tag, som jeg har her. Førstesalslejligheden er derfor særdeles velforsynet med naturligt lys.