Energimærkede vinduer i tre kategorier

Kastrup A/S satser på at blive den første vinduesproducent, som får energicertifikater i materialerne plast, træ/alu og træ

Vinduer inddeles i en skala fra A til F med A som det mest energi-effektive. Bygningsreglement 2010 stiller krav om, at nye vinduer som minimum skal kunne bestå kravene til energiklasse C. Blandt de første producenter, der opnår certifikat, er Kastrup A/S med hovedafdeling i Holstebro.

- Vi har over flere år forberedt os på de nye energikrav gennem investeringer og produktudvikling. Nu står vi i den situation, at vi har produkterne, der vil opnå energicertifikat inden for de tre vigtigste vinduesmaterialer, plast, træ/alu og træ. Vi har allerede fået energicertifikater for vores træ/alu-produkter og har ansøgt om tilsvarende godkendelser for plast og træ. Beregningerne er udført, og værdierne opfylder kravene, så vi venter bare på formalia, siger indehaver Lasse Kastrup.

Når det gælder plastvinduer, havde intet produkt ultimo april opnået energicertifikat. Kastrup kan altså meget vel blive den første, der slipper gennem nåleøjet i dette materiale, som virksomheden har arbejdet hårdt på at raffinere, både æstetisk og energimæssigt.

Foreløbig har ni danske vinduesproducenter fået godkendt produkter under mærkningsordningen. Seniorkonsulent Henrik Brinch, Teknologisk Institut, behandler ansøgningerne fra producenterne. Han vurderer, at ordningen er første skridt ind i en fremtid, hvor energikravene gradvist bliver skrappere.

- I dag er minimumskravet energiklasse C, men der er sandsynligt, at det bliver det nuværende B-niveau i 2015 og A-niveau i 2020. Det er klart, at det ambitiøse A-niveau er fremtiden, men her og nu vil en udskiftning af vinduer til B- og C-niveau i de fleste tilfælde give væsentlige besparelser, siger Henrik Brinch.

2010 var det koldeste år i Danmark siden 1996. Det giver ekstra motivation for 'Go’ Energi', som er den hidtil største offentlige energikampagne. Forskning fra Statens Byggeforskningsinstitut siger, at en tredjedel af varmeforbrug i danske bygninger kan skæres væk. Ikke mindst via investeringer i nye energivinduer.