LEED-certificering til guld og platin

To domicilbyggerier er på vej mod LEED-certificering: UL Demko International i Ballerup og Vestas Wind Systems nye hovedkvarter i Århus

Den amerikanske standard LEED (‘Leadership in Energy and Environmental Design’) varetages af USGBC, U.S. Green Building Council. Ordningen skal fremme miljøvenligt og energieffektivt byggeri, der bedømmes og får point inden for en række kategorier:

  • Placering og grund
  • Vandforbrug
  • Energiforbrug
  • Materialer
  • Indeklima
  • Innovation og designproces

Gennem forløbet er det muligt at få feedback, således at byggeriet kan rettes til og opnå den højest muligt klassifikation. LEED uddeles som sølv, guld eller platin.

I Byggeplads.dk's novemberudgave kan du læse mere om de to LEED-certificerede domiciler: UL Demko International i Ballerup og Vestas Wind Systems i Århus.

DesignGroup Architects og især ingeniørrådgiveren Niras har stået for arbejdet med LEED-certificeringen i UL Demko International, og man satser på at nå guld, men der er stadig tale om en langvarig og ret besværlig proces, ikke mindst fordi dansk og europæisk byggeteknik og standarder ikke altid umiddelbart kan oversættes til amerikansk ditto, men efterhånden som LEED udbredes i Europa, lærer begge parter dog af hinanden, så man i fremtiden får en mere flydende proces.

Vestas Wind Systems nye hovedkvarter (foto) i Århus, tegnet af Arkitema, bliver det første byggeri i Norden, der kan LEED-certificeres i den bedste kategori, Platin.

Med novemberudgaven af Byggeplads.dk får du også nyt om og fra møbelindustrien i tillægget Office+Design - bl.a. interviews med møbeldesign-firmaet Bruunmunch og belysningstalentet Brian Rasmussen