Åbne foldedøre til store glaspartier

Foldedørene fra Solarlux har fundet sig til rette i Carlsberg Byen – her kan glaspartierne åbnes helt, uden at vinduesfløjene rager forstyrrende ind i rummet

Det nye kvarter på Carlsbergs historiske areal i midten af København skal stå helt færdigt i 2024. Carlsberg Byen er en spændende blanding af boliger, erhvervsområder, kultur og underholdning. I umiddelbar nærhed af det historiske vartegn, Kridttårnet fra 1883, opføres der nye boligtårne i Carlsberg Byen. Deriblandt Pasteurs Tårn på 120 meter, som kommer til at blive Københavns højeste beboelsesejendom. Sammen med Bohrs Tårn og Dahlerups Tårn giver det Københavns skyline et grundlæggende nyt udseende. 

Gulv-til-loft vinduer

Under planlægningen blev der især lagt vægt på at bevare de historiske bygninger på området. Målet: At videreføre pionerånden og den produktive energi, som var kendetegnende for J.C. Jacobsen, og at transformere området på samme måde som Carlsbergs stifter gjorde det og føre det ind i fremtiden.

De nyopførte tårne indgår i et flot samspil med den historiske arkitektur. Dermed undgås det, at de kommer til at virke som fremmedlegemer i det fremvoksende nye kvarter. Der skabes også en forbindelse til omgivelserne på en anden måde: Facaderne på alle boligtårnene udstyres med gulv-til-loft-vinduer og små, åbne terrasser, som giver frit udsyn. Nogle af tårnene er allerede opført – de sidste vil stå færdige inden for de næste par år.

Foldedøre passer perfekt

De franske altaner og åbne terrasser hører til blandt lejlighedernes highlights. De giver et stort indfald af dagslys og skaber en naturlig stemning i rummene. Dermed passer de perfekt til københavnernes livsstil: De nyder de lange sommerdage og elsker at hygge i de perioder af året, hvor vejret byder på sne, blæst og regn. Til de store vinduesåbninger kunne der vælges mellem flere forskellige produkter fra diverse producenter.

Foldedørene fra Solarlux passede nøjagtigt til designkonceptet: Glaspartierne kan åbnes helt, uden at vinduesfløjene rager forstyrrende ind i rummet. Foldedørens fløjpakke "parkeres" nemlig kompakt i den ene side.

Fin funktionalitet

Men hvad med de funktionelle krav til slagregnstætheden? Da facader er ubeskyttet i op til 120 meters højde, blev der i forbindelse med opgaveløsningen fremsat krav om en slagregnstæthed på op til 1.200 Pa (pascal). I Europa reguleres slagregnstætheden iht. DIN EN 12208.

For at opfylde kravene i den højeste klasse 9A skal ubeskyttede vinduer og døre være i stand til at modstå 600 Pa – hvilket svarer til, at regnen rammer bygningskomponenten med vindstyrke 11.

Solarlux tog imod udfordringen og udviklede en trefløjet foldedør på basis af Highline-systemet. Prototypen blev kontrolleret i eget regi sammen med bygningstilslutningerne. Systemet klarede de påkrævede 1.200 Pa. Ingeniørerne testede derfor systemet på et endnu højere trin; det viste sig, at det kan modstå minimum 1.350 Pa. 

I de fire boligtårne, der allerede er opført, giver foldedørene fra Solarlux masser af naturligt lys i rummene og skaber en direkte forbindelse til byen udenfor. De beskytter mod regn og blæst, så boligen altid er hyggelig og sikker.

Foto:Solarlux har udviklet et foldedørs-system specielt til boligtårnene i Carlsberg Byen. Perfekt designet til de store, lyse rum og en slagregnstæthed, der langt overstiger de tekniske krav. Fotograf:Andreas Raun.