Det skyder op af jorden med nye byggerier i den Københavnske Nordhavn. Et af de seneste skud på stammen er et Comwell-hotel, som er tegnet af Arkitema med afsæt i bydelens kontrastfyldte omgivelser. Mens den hvide facade omfavner områdets moderne arkitektur, er de smalle og høje vinduer med lodrette sværd en hyldest til havnens forhenværende karakteristiske pakhuse.
Der bliver bygget hoteller som aldrig før i hovedstaden. Ifølge en analyse fra erhvervsmægleren Colliers er antallet af hotelværelser steget kraftigt og vil fortsætte med det frem mod 2025 for at følge med den stigende tilstrømning af turister og forretningsfolk. De har opgjort, at der er omkring 5.500 nye værelser på vej inden for de næste år.
Senest har den danske hotelkæde Comwell indtaget Nordhavnen med et nyt stort hotel med næsten 500 værelser. Nu kan sommerens turister og forretningsrejsende med ærinder i hovedstaden derfor booke sig ind i nye rammer i Københavns nye bydel.
Forvandlingen af havnemiljøet fortsætter dermed, og nu kan bydelen bryste sig af et spritnyt hotelbyggeri. Comwell Copenhagen Portside, som er beliggende på Trælastholmen, trækker en rød tråd mellem nyt og gammelt med byggeriets arkitektur.
Bag de designmæssige visioner står Arkitema, og arkitekten har ladet såvel Nordhavnens moderne arkitektur som historiske bygninger give genklang i hotellet.
Smalle vinduer henviser til gamle pakhuse
Byggeriet er nemlig skabt til på én gang at falde flot ind blandt de nyere bygninger og samtidig være tro mod havnens historie:
- Med den hvide facade taler hotellet samme sprog som områdets øvrige byggerier, som har været en vigtig inspirationsreference. Det samme har Nordhavnens pakhuse, og det afspejler sig i vinduesformaterne, der som lodrette spalter minder om de porte, hvor man læssede pakker, fortæller Torben Lodberg, arkitekt hos Arkitema. Han fortsætter:
- Desuden er vinduerne tilført lodrette sværd, hvilket ikke bare er en reference til pakhusenes skodder, men også tilbyder facaden variation og karakter.
De smalle og høje vinduer puster dermed liv i fortællingen om de gamle pakhuse. Det er vinduesproducenten Velfac, som har leveret vinduesløsningen til hotellets værelser og gårdrum:
- For at imødekomme ønsket om en vinduesløsning, der henleder tankerne på de karakteristiske pakhuse, har vi leveret smalle, høje vinduer fra serien Velfac 200 Energy med alu-kassetter ved siden af. Vinduerne, som giver et enkelt og elegant udtryk, er leveret med lydruder, så værelserne overholder støjkravet indendørs til glæde for hotellets gæster, fortæller Jakob Petersen, National Key Account Manager hos Velfac.
Hav og natur er inviteret indenfor
Vinduesrammerne er farvesat i en bronze-farve, som matcher de lodrette sværd og rummet i gårdhaven. Den varme nuance skaber modspil til den kølige hvide, der præger facaden på ydersiden af bygningen.
Facadens farvesætning understøtter samtidig den maritime stemning, som arkitekten har søgt at indfange:
- Mens den hvide farve skaber sammenhæng til havnemiljøet, som byggeriet placerer sig i hjertet af, er der anvendt nordiske materialer som egetræ indvendigt og i gårdhaven. Kombinationen af hvid, bronze og egetræ er en fortælling om det skandinaviske og maritime miljø. Derudover har byggeriet fået sedumtag, klatreplanter på facaden og et grønt gårdmiljø, afrunder Torben Lodberg.
Hvid og bronze får altså modspil af grønne takter, når byggeriets begrønning for alvor vokser til, og med det er naturen i stor stil inviteret ind i byggeriet – både i form af planter og maritime henvisninger.
AP Pension står sammen med det finske pensionsselskab Keva bag finansieringen af det nye Københavner-hotel, som i starten af året kunne slå dørene op for de første gæster og nu kan byde sommerturister velkommen.