fugtsugende MgO-plader koster dyrt over hele landet

I Nordjylland er Ugilt Savværk gået konkurs med 25 ansatte efter savværket blev tvunget til at betale for firmaets leverance af MgO-plader

De fugtsugende MgO-plader koster dyrt over hele landet. I Nordjylland er Ugilt Savværk gået konkurs med 25 ansatte efter savværket blev tvunget til at betale for firmaets leverance af MgO-plader.  Og i Sydjylland er Region Syddanmark og entreprenøren HS Hansen ved at indgå en aftale om at udskifte 5.500 kvm vindspærreplader, som HS Hansen tilbage i 2015 satte op bag facadeelementerne på det nye sygehusbyggeri. De slår foreløbigt halv skade.  

Kenneth Jepsen har via sit nye selskab Ugilt Spær A/S købt aktiver, maskiner og lager i Ugilt Savværk.

I det nordjyske skal årsagen til konkursbegæringen findes i en voldgiftssag vedrørende et renoveringsprojekt øst for Storebælt, hvor Ugilt Savværk var underleverandør til hovedentreprenøren af bygningsfacader i træ. Voldgiftsretten pålagde hovedentreprenøren at betale bygherren en erstatning på 44 millioner kr. Et krav, der blev sendt videre til den nordjyske underleverandør Ugilt Savværk.

- Det var en sag, hvor vi ikke havde bestemt materialevalget. Ikke desto mindre fik vi skylden og skal betale et stort millionbeløb i erstatning. Det kan vi ikke og har derfor indgivet vores egen konkursbegæring, siger Kenneth Jepsen, der var direktør og ejer i Ugilt Savværk indtil konkursen.

Ugilt Savværks medarbejdere, maskiner, lager og aktiver er nu overtaget af det nystiftede selskab Ugilt Spær A/S, som også ejes af Kenneth Jepsen.  

Pladerne i Syddanmark

Helt så galt går det ikke i Sydjylland, hvor Region Syddanmark, ifølge JyskeVestkysten, har indvilget i forløbigt at betale halvdelen af udgifterne til udskiftningen af de fugtsugende vindspærreplader på Kolding Sygehus. Der skal så efterfølgende køre en voldgift, hvor Region Syddanmark håber på medhold fordi regionen opfatter det som en mangel, som entreprenøren er forpligtet til at afhjælpe.

Udskiftningen starter til september og varer 6-8 måneder. De samlede udgifter bliver på cirka 15 millioner kr.

Siden 2016 har regionen arbejdet på at indgå forlig med HS Hansen og rådgiveren Niras, men parterne har ikke kunnet blive enige. finde frem til en løsning. Derfor ser det nu ud til, at sagen skal afgøres ved en voldgift, og her håber regionen stadig på medhold.

- Med aftalen parkerer vi det juridiske, og så laver vi en aftale, der gør det muligt, at vi får udskiftet de her MGO-plader, siger Kenneth Holm, der er vicedirektør for byggeriet af Nyt OUH i Odense, men tidligere var projektchef på byggeriet af det nye sygehus i Kolding, til JydskeVestkysten.

Kilde: Byens Ejendom