Det kan være en omfattende proces, når en andelsboligforening med 19 boliger skal nå til enighed om at opgradere de eksisterende facader med nye materialer. Derfor har Fuglsangparken i Fredericia valgt at investere tid i en prøveopsætning, som beboerne efterfølgende skulle stemme om
I Fredericia ligger Andelsboligforeningen Fuglsangparken, som består af 19 boliger. Foreningen blev stiftet i 1989, og i år blev beboerne enige om, at tiden var inde til at få udskiftet de i alt 600 kvadratmeter facadeplader. Derfor tog formand Poul Henning Kristiansen kontakt til et arkitektfirma for at få hjælp til projektet.
– Når vi skal i gang med større renoveringsprojekter i andelsboligforeningen, skal alle høres, inden vi træffer en endelig beslutning. Her er facaden bestemt ingen undtagelse, da de fleste har en holdning til boligernes ydre udtryk, som er det første, man møder. Derfor blev vi anbefalet at få en prøveopsætning for at gøre det nemmere at tage stilling til valget af materialer, siger han.
Den oprindelige facade bestod af eternitplader, som har holdt lige siden, boligerne blev opført. Derfor ønskede beboerne at vælge materialer fra samme producent, nemlig tag- og facadeproducenten Cembrit.
– Fuglsangparken er et rigtig fint eksempel, da de hele vejen igennem har været tro mod vores produkter. Både da de for to år siden fik udskiftet taget, og nu også med facaden, som vi naturligvis er glade for at levere til. Derfor sagde vi også ja til at hjælpe med prøveopsætningen, da det er en god hjælp, når der skal træffes en fælles afgørelse, fortæller Morten Erikstrup, salgschef i Cembrit A/S.
Prøveopsætningen blev arrangeret 14 dage inden Fuglsangparkens generalforsamling. På den måde havde beboerne god tid til at tænke over deres beslutning.
Stor enighed om ny facade
Generalforsamlingen endte med, at de 18 fremmødte beboer var enige om facadens nye design:
– På generalforsamlingen stemte vi om den rette farvekombination af facadepladen Cembrit Transparents farvemuligheder. Inden mødet overvejede vi en mørkegrå plade, men den blev ikke en del af prøveopsætningen, som beboerne skulle stemme på, da vi hurtigt kunne se, at den blev for mørk. I stedet bestod prøveopsætningen af to hvide T242 facadeplader foroven og to forneden – afbrudt af en grå T030 plade. En løsning, der skulle vise sig at være næsten 100 procent enighed om, så det gik let for sig, fortæller Poul Henning Kristiansen.
Sjov arkitektopgave
Birger Gade fra arkitektfirmaet Thomas Thomsen var sat på Fuglsangparkens renoveringsopgave og fik frie tøjler til at komme med den mest optimale facadeløsning.
– Vi har haft fokus på at skabe en mere rolig facade ved at fjerne mange af de eksisterende og unødvendige detaljer såsom lister, og det giver et mere moderne og minimalistisk udtryk. Da det kom til farvenuancerne, havde vi selvfølgelig behov for beboernes input, og det lykkedes heldigvis rigtig godt med prøveopsætningen, så vi i sidste ende sikrer et resultat, som alle er tilfredse med, siger arkitekt Birger Gade, fra Thomas Thomsen, Fredericia.
Renoveringen af Fuglsangparken forventes at stå klar i slutningen af efteråret i år.
Fakta om Andelsboligforeningen Fuglsangparken
Opført i 1989
19 boliger
Arkitektfirma Thomas Thomsen står bag facaderenovering
Montering af 600 kvm facadeplader fra Cembrit A/S
Af de 18 fremmødte beboer stemte 17 for Cembrits Transparent facadeplader med farvekoderne T030 og T242
Renoveringen forventes at stå færdig i efteråret 2018