Karolinska Institutets nye forskningsbyggeri indviet

Karolinska Institutets nye forskningsbygning Biomedicum, tegnet af C.F. Møller Architects, er netop blevet indviet

I dag blev Karolinska Institutets nye forskningsbygning Biomedicum, tegnet af C.F. Møller Architects, i Solna nord for Stockholm indviet. Den nye bygning huser fem institutioner og er udformet med henblik på at skabe naturlige møder og samarbejder mellem forskellige forskningsområder.

Det nye forskningscenter har plads til 1.600 forskere på 65.000 kvadratmeter og stod færdigt i foråret.Byggeriet blev påbegyndt i 2013 og blev færdiggjort tidligere end forventet og billigere end budgetteret.
 – Karolinska Institutet (KI) er verdensberømt for sin grundforskning, og Biomedicum vil give denne forskning et yderligere løft, siger Karolinska Institutets rektor Ole Petter Ottesen.
– Biomedicum samler førende forskergrupper fra fem forskellige institutioner. Disse forskergrupper kan nu drage nytte af den moderne infrastruktur og mødes på tværs af institutionsgrænserne.
Ved indvielsen fik Karolinska Institutets prorektor Karin Dahlman-Wright og bestyrelsesformand Mikael Odenberg den ære at klippe båndet.

Forskningscenter i international liga

Biomedium ligger mellem Aula Medica og Widerströmska huset og har direkte forbindelse til BioClinicum, som er det kliniske forskningsmiljø på Karolinska universitetshospital, gennem en fysisk forbindelsesgang over Solnavägen.  Biomedicum ligger tæt på Bioclinicum, det nye hospital, SciLife Lab, komparativ medicin og alle andre forskningsmiljøer på Campus Solna og Campus Nord og bliver et knudepunkt for KI's forskning og et forskningscenter i den internationale liga.

Socialt og fleksibelt

Karolinska Instituttet får dermed ét samlende miljø til fremtidens forskning, med ultrafleksibelt indrettede laboratorie- og kontorfaciliteter, der virker som katalysator for grænseløst samarbejde mellem de forskellige forsknings- og studiemiljøer.

- Nybyggeriet er ikke blot tænkt som et hus i campus-parken, men skal også rumme parken i huset. Med et glasoverdækket, grønt atrium fortsætter campus-områdets uderum ind gennem bygningen og forstærker det grønne campus-områdes sociale kvaliteter – til gavn for videndeling og tværfaglighed, udtaler Mårten Leringe, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

Bygningens åbenhed, i kraft af bl.a. en transparent, inviterende underetage - med adgang til atrium og fx café og offentlige udstillingsrum - skaber også nye koblinger gennem parken og åbner på den måde Karolinska Institutet mod både byen og det planlagte, nye universitetssygehus Nya Karolinska Solna (NKS) lige ved siden af.

Biomedicum bliver således omdrejningspunktet i området - et markant ikon for den verdensklasseforskning, som Karolinska Institutet står for. Bygningen er nomineret til "Årets byggeri 2019" af det svenske magasin Byggindustrin og ejes og drives af Akademiska Hus.

- Vi er stolte og glade for at Biomedicum nu er klar til indvielse. Sammen med Karolinska Instituttet og en række andre aktører har vi skabt et af Europas største forskningslaboratorier, der via en succesfuld arbejdsproces stod opført før tid og under budget, fortæller Kerstin Lindberg Göransson, administrerende direktør, Akademiska Hus.

Indretningsarkitekten var Nyréns Arkitektkontor, og Skanska var hovedentreprenør ved opførelsen af Biomedicum.