Altaner lukket med glas sparer på varmen

Altaner lukket med glas kan have en positiv effekt på energiforbruget og varmeregningen
Tekst: 

Ifølge seniorforsker og civilingeniør fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) Kim B. Wittchen kan en altan lukket med glas have en positiv effekt på energiforbruget og varmeregningen. For ud over ekstra kvadratmeter til lejligheden skaber en altan lukket med glas en barriere mellem lejlighedens varme indeklima og efterårskulden udefra, som giver en isolerende effekt.

Isolerende egenskaber

– Der er ingen tvivl om, at ser man isoleret på funktionaliteten af en altan lukket med glas, så har den isolerende egenskaber, som skaber et mildere og lunere klima omkring lejligheden. Man kalder det en bufferzone. En bufferzone er et rum, hvor temperaturen er højere end temperaturen udenfor. Man skruer altså op for temperaturen omkring lejligheden, så man kan skrue lidt ned for radiatoren i lejligheden, siger Kim B. Wittchen og fortsætter:

– Hvor meget man kan spare på varmeregningen afhænger af, hvor stor en andel af facaden man inddækker med glas. En altan lukket med glas vil dække 25 pct. af en lejligheds facadeareal. Det betyder, at man alene med en altan lukket med glas kan reducere sit varmeforbrug med op til 5 pct. Kombinerer man det med flere isolerende tiltag såsom udskiftning af vinduer og isolering mod loftet, har jeg målt besparelser på 26 pct. af varmeregningen hos beboerne i en boligforening i Aalborg.

Faldende energiforbrug

Henrik Kromann Andersson, formand i andelsboligforeningen A/B I G Smiths Allé 11-33 i Hvidovre, har oplevet netop dette. I 2013 fik hele foreningen altaner lukket med glas fra Windoor Danmark samt lukket svalegange med glas, og det kan måles på gas- og varmeforbruget:

– Gasforbruget for hele foreningen er faldet med hele 20 pct., siden vi fik altaner lukket med glas og lukket svalegangene i 2013. Varmeforbrug­et er også faldet dras­tisk. Før brugte jeg 3.000-4.000 kr. om året til at opvarme min 113 kvm lejlighed. Nu bruger jeg kun omkring 200 kr. om året på ren varme, fortæller Henrik Kromann Andersson.

Altanerne lukket med glas hos andelsboligforeningen i Hvidovre er Windoor Danmarks System 1000, som er altaner, der er lukket med foldeglas fra top til bund.