Præfas stifter forbliver i Polen-Tyskland - ny dansk adm. direktør

Det er svært at lede tre fabrikker, siger stifter og ejer af den danske letbetonfabrikkoncern Praefa (red. idaglig tale Præfa), Ib Jensen, 72 år, med fabrikker i Danmark, Polen og Tyskland til ugebrevet Byggeeksport.

Den danske fabrik Præfa ligger i Nordjylland og den etablerede han i 1973. I sidste måned ansatte han Finn Thor Hansen til at lede den danske fabrik og rette op på de senere års haltende resultater. Efter flere års minusresultater kom regnskabet 2015 i plus med et beskedent resultat.

Selv forbliver han i spidsen for Østervrå Gruppen, der ejer både denne fabrik samt Ib Jensens to fabrikker i Polen og Tyskland.

- Det er ikke så ringe endda, lyder det jyske svar fra Ib Jensen, om de noget flottere millionstore resultater i den polske og tyske fabrik.

Sælger inden tre år

Til trods for de flotte resultater i disse to fabrikker og et fortsat godt helbred vil han inden 2019, da bliver han 75 år sælge sine fabrikker.

- Der skal friske kræfter til, og så driller det også fortsat at med bruge en computer. Den første fik jeg for 8 år siden, fortæller Ib Jensen og tilføjer, at et salg kan ske til Finn Thor Hansen, der har udtrykt interesse. Selv forventer at blive boende i Polen, hvor han har kone og to børn.

Om den polske og tyske fabrik

Den polske Praefa Spolka blev købt i 1994 beliggende i Miedzyrzecz (80 km øst for Frankfurt/Oder). Elleve år senere fulgte den østtyske letbetonfabrik Praefa GmbH. i Neubrandenburg opkøbt af konkursboet. Som den danske ejes disse af Østervrå Gruppen A/S, der igen ejes ligeligt via Ib Jensen holdingselskab Resuma Aps. og bestyrelsesformand i Præfa Knud Orla Nielsens Escot Holding A/S.

Den tyske fabrik ligger i nærheden af den anden tidligere danskejet Tinglev Elementfabrik ved Berlin, (red. ligesom Tinglev Elementfabrik ejet siden 2011 af norske Contiga) hvor den tidligere ejer af Tinglev Elementfabrik Jacob Knudsen, 70 år, leder denne. Selvom de to fabrikker konkurrerer på det tyske marked, så mødes de to aldrende herrer og snakker om gamle dage over en kaffe, fortæller Ib Jensen.

Sverige og Danmark

Ib Jensen fortæller, at de to fabrikker hver producerer dobbelt så meget som den danske. Afsætningen sker fortsat som for ti år, hvor Byggeeksport senest talte med Ib Jensen, afsættes, i Sverige og Danmark.

- Vi producerer årligt på hver af de to fabrikker mellem 150.000 og 170.000 m2 elementer. Elementer til mellem 600-700 huse afsættes i Sverige mest i Sydsverige men også i Stockholm, men også det danske marked leverer vi elementer til.