Et dæk, der kan det meste

Abeo lancerer betonelementer med større spænd og forbedret lydisolering

Større spænd, forbedret lydisolering, fire timers brandmodstandsevne, fleksibilitet, miljøvenlighed og store økonomiske besparelser.

Det lyder for godt til at være sandt, men ikke desto mindre er det, hvad firmaet Abeo A/S nu kan præstere med sit nye SL-Dæk, der består af letbeton i buede geometrier, som udgør 56 procent af det endelige element.

Teknologien bag SL-Dækket er oprindeligt opfundet af professor Kristian Hertz fra DTU, men i dag tilhører det verdensomspændende patent Abeo A/S, som har stået for at udviklet betonelementet og sat det i produktion her i efteråret i samarbejde med Perstrup Beton Industri på Djursland.

SL-Dækket består af en geometri med seks buer på tværs af dækket udført i leca, som overhældes med selvnivellerende beton i hele elementets bredde på 2.4 meter.

- Vi har fundet en måde at komprimere lecaen til én plade og dermed gøre hele processen mere simpel og holdbar. Maskinen til komprimeringen er ligesom produktet patenteret, fortæller administrerende direktør Hans Terney Rasmussen, som venter sig meget af SL-Dækket.

- Det sprænger rammerne for, hvordan man ellers har produceret, og fordelene er enorme, siger han.

Kan lette processen

SL Dækket kan blandt andet spænde over hele 14 meter med et element på kun 22 centimeters tykkelse. Samtidig betyder egenskaberne i SL – dækket en betydelig energi- og ressourcebesparelse.

Forskning har desuden påvist, at dækket har fire timers brandmodstandsevne mod. Lecaen beskytter nemlig stållinerne mod varmepåvirkningen og får dem derfor til at holde længere.

Da konstruktionen så samtidig er designet efter de nye lydkrav, kan SL Dækket desuden præstere end imponerende lydisolering mellem etagerne. Med et dæk på 321 kg. pr. kvadratmeter kan man leve op til de nyeste krav om lydisolering i etageadskillelser. Firmaets test viser følgende resultater: Luftlydsisolering: 56 dB og Trinlydsisolering: 79 dB.

Endelig kan elementerne laves fleksibelt og afrundes allerede i produktionen, så det er klar til montering uanset formerne.

- Så alt i alt har vi et dæk, som fuldt ud lever op til alle krav og kan lette processen på alle planer, og vi venter os meget af produktet, siger direktør Hans Terney Rasmussen, som illustrerer fordelene med følgende eksempel:

- Ved opførelsen af De fem tårne på Axeltorv ville man med vores elementer kunne reducere byggetiden med ti uger, og man vil desuden kunne spare mindst ca. 400 kroner pr. kvadratmeter betondæk. Det svarer til en samlet besparelse på ca. tyve millioner kroner, fortæller Hans Terney Rasmussen.

Abeo A/S har tidligere vundet både DM og VM i Cleantech i 2010 med SL Dækket og senest har virksomheden fået titlen ‘Europas bedste spin-out virksomhed’ for sin evne til at omsætte et forskningsresultat fra et universitet til en succesfuld virksomhed.

Når disse linjer læses har firmaet også den første kontrakt på plads, men desværre kunne Hans Terney Rasmussen ikke løfte sløret for, hvem det er med, inden bladets deadline.

 

Foto: administrerende direktør Hans Terney Rasmussen venter sig meget af det nye SL dæk.