Cembrit satser stort på facadeproduktion

Med en trecifret millioninvestering har Cembrit netop åbnet en ny fabrik i Ungarn til fremstilling af high-end facadeprodukter i fibercement

Den danske byggematerialeproducent Cembrit har netop åbnet en helt ny, topmoderne fabrik i Ungarn til produktion af high-end facadeprodukter i fibercement. Der er tale om en trecifret millioninvestering for Cembrit, som nu for alvor går ind i facademarkedet.
 

Unikke design og specialløsninger til bygningsfacader er på fremmarch i byggeriet – over alt i arkitekturen ses nytænkte facader, som skal få det enkelte byggeri til at stå frem i mængden. Denne udvikling vokser også inden for lette facader og er en af grundene til, at Cembrit, som er blandt Danmarks førende producenter af byggematerialer i fibercement, har truffet en strategisk beslutning om en gigant-investering i en ny facadeproduktion i Ungarn:

- Cembrit har netop slået dørene op for et helt nyt og topmoderne produktionssite. Vi taler om en trecifret millioninvestering, som skal bringe Cembrit forrest i feltet som leverandør af fibercementfacader, siger Mogens Fisker, adm. direktør i Cembrit.

Produktion designet fra bunden

Den nye fabrik skal udelukkende producere facadeplader i fibercement og har en årlig kapacitet på mere end 2 millioner m2 facadeplader. Fabrikken er først og fremmest designet til ”special making”, dvs. skræddersyede facadeløsninger inden for bl.a. perforering, farvesammensætning, skæring, boring af huller til montage og meget mere.

- Arkitekter og bygherrer søger i stigende grad mod unikke design og særlige tilpasninger af facadepladerne, hvilket stiller store krav til producentens ekspertise, maskinpark og leveringsdygtighed. På vores nye fabrik har vi indført et intelligent, lean-optimeret produktionssetup for både udarbejdelse og tilpasning af hver enkelt facadeplade, siger Mogens Fisker.

Det viser sig bl.a. i et helt nyt produktionsflow, hvor hver enkelt ordre fremover vil blive håndteret individuelt, fx hvad angår tilskæring i ønskede mål og farvebehandling. Den individuelle håndtering vil få en mærkbar, positiv virkning for alle led i byggeprocessen:

- Kunderne har bestemte kvalitetsparametre, og dem har vi lyttet til i etableringen af denne nye fabrik. Fra design til montering, så hæver vi barren for produktion af facadeplader i fibercement. Selv leveringstiden vil fremover blive væsentlig hurtigere, og pladerne bliver pakket i monteringsklar rækkefølge, så workflowet på selve byggepladsen også optimeres og effektiviseres, forklarer Mogens Fisker.

Ny, logisk navnestruktur

I forbindelse med etablering af den nye facadefabrik får alle Cembrits facadeplader også nye navne, der afspejler pladens karakteristika bl.a. i overflade, farve og egenskaber. Selve produkterne og farverne er de samme som før, men fx bliver ”Cembrit PLAN” til ”Cembrit Patina”, fordi pladen over tid ændrer udseende og patinerer. Produkternes navne skal give mening og være logiske, forklarer Mogens Fisker, adm. direktør i Cembrit.

Fokus på energiforbrug

Cembrits nye facadeproduktion er optimeret i alle processer, også energiforbrug og miljøpåvirkning. Selvom produktion af fibercement ikke er særligt energitung, så kræves der en del procesvand, hvilket har fået Cembrit til at sætte stort fokus på vandforbruget på fabrikken. Langt størstedelen af vandet kører i et lukket system, og den smule, som ledes videre, renser fabrikken selv, før det sendes ud i de offentlige kloaksystemer.

Plads til udvidelse

Adm. direktør i Cembrit Mogens Fisker ser den nye fabrik som en platform, hvorpå Cembrit kan bygge videre i fremtiden. Den spritnye produktion og fabrikkens fysiske rammer er nemlig tilrettelagt således, at der er mulighed for at udvide kapaciteten efter behov.